Znanstvenici su otkrili najbrže stvorenje na Zemlji. Ovaj jednostanični organizam može doseći brzinu od 724 km/h. No, istraživači postavljaju pitanje, hoće li ovo otkriće pomoći u stvaranju nano-robota koji će imati istu brzinu i snagu, kao i veličinu ovog jednostaničnog minijaturnog organizma.

Za jednostanični organizam pod imenom Spirostomum ambiguum  utvrđeno je da se radi o najbržem stvorenju na Zemlji. Studiju su realizirali američki znanstvenici s Georgia Institute of Technology, a koju objavljuje sveučilišna press služba. Istraživači su izmjerili da ovaj jednostanični organizam može doseći brzinu od 724 km/h ili 200 metara u sekundi – identično brzini civilnog zrakoplova.

“Želimo stvoriti računalni model Spirostomuma ambiguuma kako bismo saznali kako jednostanični organizam ima sposobnost ubrzanja i što mu daje snagu da se kreće ovom nevjerojatnom brzinom. Ako shvatimo kako mu to uspijeva, to će nam omogućiti da stvorimo mini robote velikih brzina”, rekao je Saad Bhamla, docent na Georgia Techu.

Nakon temeljitog istraživanja ovog vodenog organizma, znanstvenici su spoznali mehanizam kojeg posjeduju ovi organizmi, kao i njegove jedinstvene sposobnosti. Kontrakcijom ovaj organizam se može skupiti na 60% svog tijela. Kontrakcija ovog organizma se mjeri u milisekundama, a da pri tome nema oštećenja unutarnje strukture. Ovaj organizam u obliku crva razvija se pod vodom i živi uglavnom u jezerima i ribnjacima.

KOMENTARI:
Loading...