Kako biste što bolje ugrijali svoj životni prostor, a ipak uštedjeli na računima, slijedite ovih nekoliko savjeta.

1. Aluminijumska folija: Na zid iza radijatora zalijepite reflektirajući materijal, popt aluminijumske folije za kuću ili folije za zaštitu vjetrobranskog stakla automobila od sunca. Radijator će prestati grijati zid, toplina će prestati odlaziti kroz vanjske zidove i reflektovaće se direktno u sobu odnosno prostoriju.

Foliju možete zalijepiti i na komad kartona ili stiropora, tako da sjajna strana folije bude izvana, pa stavite između zida i radijatora. Naravno, strana s folijom treba biti okrenuta prema radijatoru. Ovako će se toplina ‘odbijati’ od površine folije i vraćati se u vaš dom, umjesto da odlazi u zidove.

2. Oslobodite radijatore: Ne zaklanjajte radijatore teškim zavjesama, ležajem ili namještajem. Na taj način ćete omogućiti slobodno strujanje toplog zraka. Bolju učinkovitost radijatora moguće je postići postavljanjem dodatne toplinske izolacije na zidu iza radijatora.

3. Spustite rolete: Kako bi se tokom noći sačuvala akumulirana toplinska energija u vašem stanu, dobro je spustiti vanjske i unutrašnje rolete. Na taj se način stvara dodatni izolacijski sloj zraka, koji usporavaju izjednačavanje temperature s vanjskom, odnosno hlađenje zraka u stanu.  Ako imate dvostruke prozore, među njih je dobro ugraditi gustu platnenu roletu, koja će zračni dio podijeliti u dvije ćelije i tako smanjiti hlađenje kroz prozor, odnosno usporiti konvenkciju topline, piše Net.

4. Snizite temperature: Snizite li temperaturu u stanu za samo 1°C, godišnje možete uštediti približno 5 posto energije za grijanje.

KOMENTARI:
Loading...