Adisa Bolić, prvakinja sa Evropskog matematičkog kupa, inače učenica Unsko-sanskog koledža, prebačena je na koledž u Sarajevo, u sestrinsku Sema školsku instituciju, gdje će imati posebne instrukcije i pripreme iz matematike kako bi uspješno osvajala i druga međunarodna takmičenja.

Vrsta umjetnosti

Radi se o izvanrednom matematičkom talentu, jer je Adisa do sada osvajala dva puta prvo mjesto na federalnom takmičenju iz matematike, prvo mjesto na kantonalnom, četvrto na državnom takmičenju, prvo na Evropskom matematičkom kupu, bronzu na Balkanskom matematičkom kupu, srebro na Mediteranskoj matematičkoj olimpijadi, te pohvalu na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi.

Rođena je u Bosankom Petrovcu, gdje je rano otkrila ljubav prema matematici, te je dugo bila samouka.

– Po meni, matematika može biti sve, ali sigurno nije puko računanje. Jeste neka vrsta umjetnosti, bar njen takmičarski dio kojim se i bavim. Često za jedan zadatak postoji puno različitih rješenja, te je zanimljivo kako se drugačijim načinom razmišljanja dođe do drugog rješenja. Hoću reći da u matematici nije sve šablon i da se ponekad treba baš udubiti u zadatak, da bi se on i uradio, kazala nam je Adisa.

Naučnici često ističu da se sve dešava i odvija u brojkama, te da je matematika ključ univerzuma. Adisa se s tim slaže i dodaje da bez matematike ne bismo imali milion korisnih stvari koje nas danas okružuju.

U novoj školi na Vracama kaže da joj je dobro i da se raduje novim izazovima i sve težim zadacima iz matematike.

– Škola je dobra, imam bolje pripreme iz matematike, kvalitetnije sekcije, bolje predavače, teže testove, kaže Adisa, ističući sve ono što većinu druge djece užasava, a nju u potpunosti ispunjava i raduje.

Trenutno pohađa treći razred Sarajevo koledža, ali i napominje da još nije sigurna koji će fakultet upisati.

Pohvale nastavnicima

– Prilično sam sigurna da ću nastaviti studirati matematiku, na koji način, nisam sigurna. Također ću nastaviti sa takmičenjima, a želim posebno zahvaliti profesorima Admiru Beširoviću i Harunu Hindiji, bez njih sigurno da ne bi uspjela ostvariti rezultate u matematici i na takmičenjima, kaže Adisa.

Ona osim matematike voli još i košarku, navija za NBA tim LA Lakers, a omiljeni igrač joj je Kobe Bryant.

– Volim košarku, treniram je, nekad mi fizički trening tako odgovara i djeluje odmarajuće, nakon čega sa više energije radim i matematičke zadatke, zaključila je Adisa.

KOMENTARI:
Loading...