Trenutno je najkritičnija situacija u školama na Kamenici i Izačiću gdje se nastava održava u hladnim prostorijama.

Nastavlja se razdoblje hladnog  vremena. Uz kišu danas je evidentiran i snijeg, naročito u višim područjima.

Zbog produžene zime, mnogi su morali dodatno nabaviti ogrijev, iako je sezona grijanja pri kraju.

Bez grijanja su ostale i neke javne ustanove, poput bihaćkih škola na Kamenici i Izačiću. Iako se  od četvtka očekuje poboljšanje vremena, to će ipak biti kratkog  daha jer april će biti kišovit, tvrde u Hidroeteorološkog zavoda F BIH.

Danas je snijeg  padao  u višim područjima, zbog  čega je ponovno  mobilisana  zimska mehanizacija,  a zabjelilo  je i u  više gradova Kantona. Zbog jutarnjih minusa i hladnog vremena za ovo doba godine grijna sezona još traje. To je zabrinulo mnoge jer su zalihe ogrijeva pri kraju, naročito u javnim ustanovama i institucijama od koje su se neke još krajem zime suočile sa nedostatkom energenata. Trenutno je najkritičnija situacija  u školama na Kamenici i Izačiću gdje se  nastava  održava u hladnim prostorijama.

U Ministarstvu obrazovanja potvrdili su navode direktorice Hane Midžić. Problem je što  dobavljaču energenata nisu plaćena ranija dugovanja zbog čega je stopirana nova isporuka.

Dug nije moguće izmiriti dok budžet USK ne bude operativan, tvrde u Ministarstvu.

Osim skraćivanja nastave, u ovom momentu u Ministarstvu ne mogu ponuditi bolje rješenje. Sličnih zahtjeva iz ostalih škola nije bilo, tvrdi savjetnica u Ministarstvu, Jasminka Bujanović.

Dobra vijest je da će loše vrijeme potrajati još sutra. Od četvrtka možemo se nadati suncu i proljetnim temperaturama.

Nažalost, poboljšanje vremenskih prilika biće kratkotrajno jer dugoročna prognoza za april nije oprimistična. Uglavnom će preovladavati promjenjivo vrijeme sa češćom pojavom kiša i pljuskova.

KOMENTARI:
Loading...