U Kantonalnom sudu u Bihaću jučer je završen glavni pretres u predmetu protiv Milana Lukića, koji je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u julu 1992. u mjestu Pudin han u općini Ključ. Pored nastavka dokaznog postupka, tužilaštvo i odbrana iznijeli su i završne riječi, a presuda će uslijediti 6.jula pred ovim sudom.

Svjedok odbrane Rodoljub Čolić, rekao je da optuženog Milana Lukića poznaje od 1996., kada je  radio u njegovom ugostiteljskom objektu. Kao član Lovačkog društva „Srna“ upoznao je, kaže, i mnoge Bošnjake iz Ključa, ali tvrdi da nikada niko Lukića nije povezivao sa pomenutim zločinom. Lukiću se ranije sudilo zajedno sa  Predragom Bajićem, Sinišom Babićem i ostalima, ali je njegov predmet razdvojen zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. Bajić i Babić sa Tužilaštvom USK su sklopili sporazum o krivnji, na osnovu kojeg su i osuđeni. Na završetku glavnog pretresa su u svojstvu svjedoka odbrane , tvrdili da Lukić nije učestvovao u iznuđivanju novca i maltretiranju Bošnjaka sa inostranim primanjima, kao ni u ubistvu  Ibrahima Kumalića i Ibrahima Draganovića. Ustvrdili su da su raniji  iskaz dali pod pritiskom, dok  se Bajić branio i tada lošim psihičkim stanjem. Na pitanje sutkinje Jasminke Karabegović da li je na njih tokom kasnijih svjedočenja vršen pritisak, dali su negativan odgovor.

Za učešće u navedenim zločinima ovaj put naveli su Draška Krajcara, što je on tokom sučeljavanja s njima negirao, kazavši da to rade  zbog činjenice da je bio svjedok Tužilaštva u vrijeme njihovog suđenja. Tužilac  Jasmin Mesić  je u završnoj riječi  još jednom kazao da je kroz izjave svih svjedoka  dokazao Lukićevu krivnju, pogotovo zbog činjenice da je o svim ovim dešavanjima i Lukićevoj umiješanosti, pred Sudom u Hagu,još 2001. godine, svjedočio preživjeli Nisvet Tičević.S druge strane, Lukićev branilac Milan Romanić tražio je oslobađajuću presudu, iznoseći mišljenje da  tužilac nije profesionalno obavio posao, te tvrdeći da je Lukić u sporno vrijeme bio na ratištu u Jajcu.

Konačna presuda o ovom slučaju biće donesena 6.jula, odluka je Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Bihaću.

KOMENTARI:
Loading...