Protekla godina u Bosanskoj krajini obilježena je burnom političkom situacijom, previranjima unutar krajiške SDA, mijenjanje koalicionih partnera, česta restrukturiranja vlade, smjene pojedinih direktora, a javnost su uzburkala dva pokušaja smjene direktora najjačeg krajiškog medija Radio-televizije Unsko-sanskog kantona.

Nek sve propadne radi mog ćejifa

Prije nastavka analize potrebno je spomenuti nekoliko vrlo značajnih činjenica. Naime, aktuelni direktor JP RTV USK-a Izan Mustafić jedan je od pionira krajiške SDA. Časno je služio svojoj domovini u proteklom agresorskom ratu u kojem je izgubio i brata, velikog i hrabrog bužimskog gaziju koji je poginuo braneći Krajinu od autonomaša Fikreta Abdića. Posthumno je odlikovan najvećim priznanjem značkom Zlatni liljan. Drugo brat mu je nedavno umro, a također je bio veliki gazija i oficir u bužimskoj 505. bbr. Treća bitna stvar je činjenica da je došavši na poziciju direktora RTV USK unaprijedio i poboljšao rad ove kuće u domenu svoje nadležnosti i odgovornosti. Dakle, gospodinu Mustafiću se nema šta prigovoriti sa bilo koje strane.

Pokušali su ga smjeniti, navnodno, zbog serijala “Svi zločini Fikreta Abdića” koji je, usput rečeno, izazvao divljenja publike širom BiH, a dokaz tome je i činjenica da su ga preuzele i u svoju programsku šemu uvrstile još neke televizijske kuće van Unsko-sanskog kantona. Međutim, izgleda da je igra oko te pozicije sa sobom nosila mnogo više od jednog televizijskog serijala, a da se u prošloj godini lako moglo postati i ministar a kamoli direktor, pokazala su imenovanja koja su u korist Demokratske fronte i Abdićevi Laburista urađena u više navrata i nekvalitetno i nabrzinu. Sve govori da se određenim funkcijama plaćala cijena odražavanja koalicije i to na uštrb vlastitih kadrova koji su, najvjerovatnije, bili računati kao kolateralna šteta. Upravo je i Mustafić, najvjerovatnije, trebao biti kolateralna šteta kako bi se udovoljilo nečijim zahjtevima ili možda i zahtjevima pojedinaca unutar same SDA kojima on, iz nekog njima poznatog razloga (uglavnom neracionalnog) zasmetao.

Rizikovanje izbora 2018. zbog jedne pozicije

Lideri krajiške SDA bi morali znati, ako ne znaju ili ako nisu to predvidjeli niti o tome razmišljali, ovo im je sad prava prilika, jer vrijeme brzo prolazi i eto izbora. Obzirom da se javnost dobrano uzburkala pokušajem Mustafićeve smjene, ako bi se opet upustili u takvu rabotu i dozvolili sebi luksuz da ga mijenjaju, zabili bi sebi autogol u zadnjim minutama izborne utakmice a one se igraju upravo ove godine i već se bliže te minute, jer kao što smo rekli maloprije, vrijeme brzo prolazi.

Izgubiti više hiljada glasova i dodatno urušiti vlastitu stranku takvim potezom, izazvavši unutar nje nove i dublje podjele, bila bi skupa cijena kojom bi se platio nečiji ćejif. Ne samo da bi SDA izgubila s tim potezom u Krajini, već najvjerovatnije i na području Federacije, a obzirom da su ovo opći izbori i da će biti kandidata iz Krajine koji će pretendovati i na federalne liste i parlamente, to bi bila prava utopija i harikiri.

Da li će lideri krajiške SDA poslušati ove savjete vidjećemo. Ali činjenica je da kada god nisu slušali glas dobronamjernih novinara i medija, uglavnom su izvlačili deblji kraj. Primjera je previše da bi ih u ovom tekstu navodili.

(Izvor: Pricaj.net)

KOMENTARI:
Loading...