Nastavljene su pripreme za predstojeću sjednicu Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), na kojoj bi trebali biti usvojeni najvažniji finansijski dokumenti za kanton.

Zakonodavno-pravna komisija  u okviru svoje nadležnosti  utvrdila je da su dokumenti  usklađeni sa Ustavom i zakonskim propisima, te su proslijeđeni Skupštini na usvajanje.

Komisija je razmatrala Prijedlog budžeta, Prijedlog zakona o njegovom izvršenju, financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i program rada ove ustanove za 2015. godinu. Predloženo je Skupštini da se, s obzirom na to da nije provedena javna rasprava, Prijedlog budžeta i zakon o izvršenju razmatraju po hitnom postupku.

To, ustvari, znači da će se amandmani na budžet moći ulagati i na samoj sjednici Skupštine.

Vezano za pristigle građanske inicijative za autentično tumačenje pojedinih kantonalnih propisa, članovi komisije usaglasili su se da se one kanališu prema nadležnim ministarstvima i Skupštini.

Naredna sjednica ove komisije ukoliko do tada budu dostavljena mišljenja nadležnih ministarstava trebala bi se održati u petak 3.aprila 2015. godine.

KOMENTARI:
Loading...