U Bihaću je danas zasjedala Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom, kojom je predsjedavao Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Riječ je o pripremnom sastanku uoči sutrašnje, proširene sjednice Operativne grupe USK, na koji su pozvani i predstavnici Grada Bihaća i Općine Velika Kladuša te Službe za rad sa strancima.

Nakon što je Skupština Unsko-sanskog kantona, na posljednoj sjednici dala podršku aktivnostima Operativne grupe, danas je potvrđen stav da se mora ići u pravcu postupnog zatvaranja ad hoc formiranih prihvatnih centara BIRA u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši. Članovi Operativne grupe od Službe za stranke očekuju da ih obavijeste o detaljima sporazuma, koji su potpisali sa IOM, o preuzimanju centara Borići i Sedra u kojima su smještene ranjive kategorije migranata, porodice sa djecom i djeca bez pratnje. Također, kaže Kljajić, očekuje se izjašnjenje o titularu Vučjaka, kao lokacije određene zaključkom Gradskom vijeća Bihać i potvrđene od državnog Operativnog štaba.

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva i socijalne politike, uoči ovog sastanka, obišla je lokaciju Vučjak te informisala o trenutnom stanju sa zdravstvenog aspekta i potreba za pružanjem medicinske pomoći migrantima na ovoj lokaciji.

Sutrašnja, proširena sjednica Operativne grupe ima za cilj zauzimanje stava uoči sastanka sa Evropskom komisijom po pitanju migracija u BiH, koji će se, na visokom nivou, održati u Briselu 17. juna, na koji su pozvani i predstavnici USK kao kantona koji je najviše pogođen migrantskom situacijom a kojim će predsjedavati Kristijan Danielson, generalni direktor za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...