Pred naredno skupštinsko zasjedanje, sjednicu je odtržala Komisija za obrazovanje, kulturu , sport i mlade.

Između ostalog su razmatrane su i u daljnju proceduru upućene informacije koje se tiču okvirnog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH, te okvirnog zakona o srednjem obrazovanju. Na dnevnom redu našao se i program rada Skupštine za ovu godinu, te strategija za uključivanje djece sa poteškoćama u obrazovanju.

Članovi Komisije su jednoglasno prihvatili program rada Skupštine Unsko-sanskog kantona, te naglasili kako je od velike važnosti da se on usvoji na vrijeme. Programom je predviđeno donošenje nekoliko zakona iz oblasti obrazovanja kojima će se napraviti značajan napredak kada je u pitanju zakonska regulativa koja tretira obrazovenje, kulturu i sport.

Komisija je razmatrala i informaciju o izvršenju Okvirnog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH sa zaključcima Vijeća ministara BiH i informaciju o izvršenju Okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci i strateške platforme razvoja obrazovanja odraslih.

Na sjednici je kazano da se Zakon o predškolskom obrazovanju kojeg je usvojila Skupština ne provodi iz razloga što još nije usvojen zakon o preraspodjeli sredstava na nivou Federacije BiH. Sve tačke koje je Komisija razmatrala prihvaćene su i upućene u skupštinsku proceduru.

Naredna sjednica Skupštine USK je u ponedjeljak, 25. januara.

KOMENTARI:
Loading...