Na današnji dan, 13 februara 2015 godine postavljenom bombom pred vrata ureda ubijena je bihćka advokatica Jasmina Koričić.
Tačno godinu dana od ubistva počelo je suđenje optuženom Muhamedu Budimliću, za kojeg je Tužilaštvo iznijelo da je imao motiv osvete zbog brakorazvodne parnice i imovinske oštete koju je advokatica izborila za njegovu suprugu Fatu.
Na glavnom pretresu ove sedmice sudsko vijeće je uvažilo zahtjev advokata odbrane, da se medijima zabrani prikazivanje lika Budimlića.
Mediji su bili u dilemi da li i kako da ispoštuju sudsku odluku, jer do sada nije bilo takve prakse te bi se izvedivost detaljnije medijima trebala pojasniti.
Da li je, na primjer, dozvoljeno crtanje lika optuženog, kao što je slučaj sa nekim suđenjima u Americi gdje nije dozvoljeno unos kamera pa uz novinara šalju crtače koji ručno zabilježe i prenesu lik u medijima.
A i to je Lik, jer optuženi se ni s tim ne bi složio, te se postavlja pitanje granica i sloboda.
Razlog kojeg su naveli jeste da Budimlić ima stariju sestru kojoj teško pada kada ga vidi na TV, na suđenju, iako je već 8 mjeseci u pritvoru.Također, da li bi se onda medijima trebalo zabraniti i prenošenje fotografija koje podsjećaju na vrijeme i mjestu ovako gnusnog zločina- One oštećenu porodicu mogu više uzmemiriti nego Budimlićevu sestru koja makar gleda u živ lik.  Šta uopšte preostaje da se prikazuje kao ilustracija jednog zločina i suđenja po teškim optužbama?
Sudske odluke poštujemo, cenzurišemo, ali sa zanimanjem pratićemo ishod suđenja bez obzira što nam je zabranjeno da prikazujemo lik osuđenog.

KOMENTARI:
Loading...