Hoće li najbolji ponuđač za kupovinu Agrokomerca odustati u korist sledećeg ponuđača, pitanje je na kojeg se u kuloarima već može čuti nezvanični potvrdni odgovor. Zapravo, brojni su oni koji su na takav scenario i od početka upozoravali.

Naime, prošlog mjeseca u Općinskom sudu Velika Kladuša na trećem ročištu obavljena prodaja usmenim javnim nadmetanjem nekretnina preduzeća „Agrokomerc“ d.d. Velika Kladuša, kupac sa najvećom ponudom od 12 miliona je firma „EIN Natural“ d.o.o. Sarajevo, dok su drugi ponuđači imali tri puta niže ponude.

Vlasnika Ein Natural Nihada Imamovića, koji je na službenom putu, smo kontaktirali jučer tražeći tačne informacije.

Istekom Zakonskog roka od 30 dana mora uplatiti ponuđenu vrijednost inače ostaje bez Agrokomerca.

-Rok ističe 23.eg, kad se vratim u Sarajevo još ćemo vidjeti. Dao sam neke stvari da se provjere, pa kad se vratim znaću a sada ništa ne mogu da kažem- odgovorio nam je.
Na pitanje demantira li špekulacije da odustaje od ponude za Agrokomerc, kaže:

-Nije još ništa konačno, ima tu stvari koje su još otvorene stavke pa ćemo vidjeti- kazao nam je Imamović.

Kontaktirali smo i direktora Agrokomerca Ermina Mujića, koji kaže da je spreman sve odgovoriti, a ako nešto ne zna, da će da šuti.

-Mi smo bili samo posmatrači javnog nadmetanja, sud je utvrdio najveću vrijednost 22. prošlog mjeseca, sad ne znam šta je s tim izuzev što je pobjednik natječaja firma Ein Natural od g. Imamovića- potvrdio nam je direktor.

Također smo ga pitali, hoće li u slučaju odustajanja drugoplasirana ponuda ( 5,2 miliona) firme Silsila kupiti Agrokomerc, te nradi li se o sestrinskoj firmi kompanije Gadžo komerc koja već uveliko proširuje proizvodnju u prehrambenom kombinatu Agrokomerca.

-Ne, firma Gadžo komerc nije ni učestvovala na javnim ponudama. Oni su kod nas ovdje u pogonu i mogu samo reći da fino rade- odgovorio nam je direktor Mujić.

Kako će se odvijati završetak kupovine Agfrokomerca on nije siguran, izuzev u realnost da onaj koji bude imao pare da će imati i Agrokomerc.

Također, predstavnik sindikata radnika Agrokomerca Mumin Pehlić, koji nam je odmah po završetku tendera saopćio stav radnika da je i 12 miliona od Ein Natural smješno mala ponuda za Agrokomerc, vjeruje kao i većina građana u Velikoj Kladuši da Silsila kao drugi ponuđač jeste u tandemu sa firmom Gadžo komerc, odnosno da je to firma od njegovog sina. Uslijed nedostatka službenih dostupnih brojeva i činjenice da na iste niko se nije javljao, od njih nismo mogli dobiti negaciju ili potvrdu uvjerenja kojeg imaju u Velikoj Kladuši.

-Mi smo odmah znali da je to igra, da se uzmu pare, da se ovaj povuče, da to tako prođe. To je igra onih gore da to bude tako, gdje smo mi radnici u toj priči? Niko nas ne pita ništa, ta cijena od 2,2 miliona na koju oni igraju da kupe (cijena treće rangiranog ponuđača Razvojne banke FBiH) to je mizerno. Sama zemlja je ogromna 77 dunuma, a ljudi prekoputa Agrokomerca za svoju traže 200 maraka za kvadrat, a gdje su fabrike i sve- kazao nam je predstavnik sindikata radnika Agrokomerca Mumin Pehlić.

On tvrdi da od 96. godine do danas određena ekipa iz Sarajeva je poslana da uništava Agrokomerc i da ga dovede do ovoga gdje je danas.

-Vlasnik ako je država nad 90% AC, po kojem je dokumentu ona Vlasnik, neka ga pokažu, a za obaranje vrijednosti Agrokomerca od 96 do danas niko ne odgovara- kazao nam je Pehlić.

Radnici će se boriti i dalje, a u prvom redu traže uplatu PIO MIO doprinosa, socijalna, zdravstvena i radnička potraživanja.

Također traže i posao, naglašavaju, a sve ostalo je na drugima koji već dvije decenije demonstriraju svoju moć nad Agrokomercom.

KOMENTARI:
Loading...