Projekati renoviranja i izgradnje pravosudnih institucija u BiH u okviru programa IPA 2012 i IPA 2015.

Zahvaljujući finansijskoj podršci međunarodnih donatora i domaćih vlasti Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je osiguralo značajna finansijska sredstva i uspješno realizovalo niz projekata modernizacije i rekonstrukcije zgrada pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini i tako stvorilo bolje fizičke i tehničke preduvjete za njihov rad.

Više decenija većina pravosudnih institucija u BiH nije imala značajnijih kapitalnih ulaganja u infrastrukturu. Nedostaci su se posebno ogledali u loše funkcionalnoj organiziranosti institucija. U mnogim pravosudnim institucijama nisu stvoreni adekvatni uslovi za rad niti su zadovoljeni minimalni standardi u pogledu sigurnosti kako za uposlene tako i za korisnike. VSTV BiH je na vrijeme utvrdilo da navedeni nedostaci utiču na efikasan rad pravosuđa.

Tako je za potrebe implementacije aktivnosti modernizacije i rekonstrukcije zgrada pravosudnih institucija u okviru programa Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), u saradnji sa Vladom Švedske putem Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa, VSTV BiH finansirao izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju pravosudnih institucija. Izrađena je projektna dokumentacija u vrijednosti od 684.540 KM, saopćeno je iz VSTV-a..

Zahvaljujući projektnoj dokumentaciji Delegacija Evropske unije u BiH je otpočela sa realizacijom projekata renoviranja i izgradnje pravosudnih institucija u BiH u okviru programa IPA 2012 i IPA 2015.

U okviru programa IPA 2012 u toku je realizacija sljedećih projekata: rekonstrukcija postojeće zgrade i izgradnja novog dijela zgrade Osnovnog suda u Banja Luci, rekonstrukcija i nadogradnja postojeće zgrade Okružnog suda u Banja Luci, izgradnja nove zgrade Kantonalnog suda u Bihaću, izgradnja nove zgrade Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, rekonstrukcija zgrade Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, rekonstrukcija i dogradnja dodatnog prostora u potkrovlju Kantonalnog suda u Mostaru, izgradnja aneksa zgrade Tužilaštva BiH, rekonstrukcija objekta u kojem su smješteni Okružno tužilaštvo u Doboju, Okružni sud u Doboju, Okružni privredni sud u Doboju i Osnovni sud u Doboju (Rekonstrukcija u okviru pomoći poplavom pogođenim područjima).

U okviru programa IPA 2015 će biti realizirani sljedeći projekti: nova zgrada Općinskog suda u Tuzli, rekonstrukcija zgrade u kojoj su smješteni Kantonalni sud u Tuzli, Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, izgradnja zgrade Palate pravde u Trebinju u kojoj će biti smješteni Okružni i Osnovni sud te Okružno tužilaštvo u Trebinju, rekonstrukcija i dogradnja Osnovnog suda u Bosanskoj Gradišci, rekonstrukcija i dogradnja Općinskog suda u Ljubuškom, rekonstrukcija i dogradnja Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, rekonstrukcija Osnovnog suda u Foči.

KOMENTARI:
Loading...