U proteklih šest mjeseci realizirano niz projekata i radionica u cilju dobijanja prestižnog certifikata Svjetske zdravstvene organizacije “Odgojno-obrazovna ustanova – prijatelj zdrave ishrane”.

U Gradskom  vrtiću održana je završna evaluacija projekta “Zdravo jedi, zdravo rasti”.

U programu, kojim koordinira Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo FBiH, Udruženjem kuhara BiH, Project Hope BiH i Unicefom, pored Gradskog vrtića u Bihaću učestvuju po jedan vrtić iz Zenice, Tuzle, Sarajeva, Goražda i Čapljine.

U proteklih šest mjeseci realizirano je niz projekata i radionica u cilju dobijanja prestižnog certifikata Svjetske zdravstvene organizacije “Odgojno-obrazovna ustanova – prijatelj zdrave ishrane”.

„Do akreditacije je ostalo još jako malo, a ono što je vrtić u Bihaću predstavio do sada govori da se radi o jednoj ozbiljnoj odgojno-obrazovnoj ustanovi“, istakla je doktorica Aida Filipović- Hadžiomeragić ispred Zavoda za javno zdravstvo Federacije BIH.

Podršku projektu pružio je i Grad Bihać.

„Iako nema nadležnost nad obrazovanjem grad koristi sve svoje resurse kako bi unaprijedio sve oblike odgojno-obrazovnog rada“, istakla je Izolda Osmanagić, ispred Gradske uprave Bihaća.

Zavod za javno zdravstvo USK-a kao i Biotehnički fakultet od samog početka dio su ovog projekta. Kroz razne aktivnosti radili su na animaciji predškolaca, ali i edukaciji o zdravom načinu prehrane koja je osnova razvoja svakog djeteta.

Veoma je  bitno da djeca od samih početaka uče koliko je pravilna ishrana bitna za zdravlje i razvoj. Svako dijete bez obzira na socijalno društveni status ima jednaka prava na jednako zdrav početak u životu, a uspješna realizacija ovog projekta uveliko će im pomoći u tim nastojanjima.

KOMENTARI:
Loading...