Sanjanin Alen Grgić, odlučio je danas da o svom trošku i vlastitom akcijom, vrati sjaj kipu rudara smještenom na parking prostoru na Trgu oslobodilaca.

Grgić je kip ofarbao crnom bojom te sanirao oštećenja nastala korozijom, a kaže kako je isto učinio i prije tačno četrnaest godina. Skriven u krošnji obližnjeg drveta, ovaj kip je godinama prepušten zubu vremena i gotovo zaboravljen od svih. Podignut prije nekoliko decenija, svjedoči o tome kako je Sanski Most u prošlosti bio i rudarski grad sa oko hiljadu zaposlenih radnika u Rudniku mrkog uglja „Kamengrad“.

Nekada je u rudarska okna kamengradskog bazena ulazilo na stotine rudara kako bi iz duboke unutrašnjosti zemlje iskopavali visokokalorični ugalj koji je pokretao postrojenja nekoliko industrijskih giganata, ali i grijao sanska domaćinstva. Obzirom na sve što se u proteklom periodu događalo s pomenutim rudnikom te na činjenicu da je rudarstvo praktično izumrlo na ovim prostorima, i „rudar“ na Trgu oslobodilaca pao je u zaborav te postao nezamjetljiv. Grgić kaže kako zbog porodične tradicije, gaji posebne sentimente prema željeznom kolosu, zbog čega se odlučio na današnju akciju.

KOMENTARI:
Loading...