-Oglas-
Unsko-sanski kanton

Vodopad Blihe: Biser nedirnutog krajolika u Sanskom Mostu

-Oglas-

Na četrnaestom kilometru od Sanskog mosta, u blizini sela Fajtovci, nalazi se jedan od najljepših vodopada u Bosni i Hercegovini – Vodopad Blihe ili Blihin skok, kako ga od milja nazivaju ljubitelji prirode.

Nakon 15-ak minuta pješačenja prizor vode koja pada više od pedeset metara, lomi se i pada niz grbavu stijenu uvjerit će Vas da bi se i duže pješačenje isplatilo.

Ako još niste posjetili ovaj biser nedirnutog krajolika u Sanskom Mostu, preporučujemo da to uradite jer ćete biti oduševljeni jedinstvenom prirodnom ljepotom i skladnošću oblika i boja, te nestvarnim hukom u kojem god da ga razdoblju posjetite. Ipak je riječ o jednom od najviših vodopada u Bosni i Hercegovini, jer se ova desna pritoka Sane obrušava u ponor s litice koja je visoka šezdeset metara.

Vodopad se vodi kao spomenik prirode, te ima naučnu i turističko-rekreativnu vrijednost. Sa svojom površinom od 50km2 obuhvata širok dijapazon ponuda koje se mogu prezentirati kako domaćim tako i stranim turistima.

-Oglas-

Poseban fenomen je da iz tako male riječice nastaje tako visok vodopad i formira malo jezerce. Prateći ovaj fenomen veliku ulogu su imale i sedotvorne biljke koje su do danas očuvale vodopad od presušivanja i izmještanja.

Jahanje na konjima po uređenim stazama, rekreaciono šetanje, planinarenje, alpinizam, streljaštvo ljeti, a i mnogo toga zimi možete raditi u ovom predivnom prirodnom ambijentu, kao što su skijanje, sankanje, lov, cross country trčanje, itd.

Mnogi zaljubljeni parovi, koji su odlučili reći sudbonosno “da”, sve češće se to odlučuju uraditi upravo na ovom vodopadu i tako svoj najsretniji dan učiniti još više čarobnim i posebnim.

KOMENTARI:
-Oglas-
Loading...