Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK Dragan Polimanac danas su, u Bihaću održali radni radni sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, proizvođača jagodičastog voća i pčelara.

Razgovarali su o modalitetima za poticanje poljoprivrednih proizvođača i dinamici isplata iznosa za poticaje.

Dr. Rošić i ministar Polimanac informisali su predstavnike udruženja koja zastupaju proizvođače o projekciji ovogodišnjeg budžeta, u dijelu koji se direktno dotiče njih.

– Do sada je za poticaje planirano oko 3,5 miliona godišnje, ove godine mi smo planirali iznos od 4 miliona, eventualno 4,2. Uz to, odlučili smo da uvedemo novu stavku u Budžetu i to za pomoć udruženjima poljoprivrednika za saniranje šteta nastalih usljed elementarnih nepogoda, kazao je premijer USK.

Isplata poticaja za prošlu godinu teče kontinuirano, i po procjeni ministra Polimanca, bit će završena do polovine aprila.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača zadovoljni su podatkom da smanjivanja iznosa poticaja neće biti te da se vodilo računa o situacijama kada im treba pomoć za sanaciju šteta usljed elementarnih nepogoda. Također, saglasni su sudionici današnjeg sastanka, praksa radnih sastanaka će biti nastavljena.

KOMENTARI:
Loading...