Dok političari osjetljivim kategorijama organizuju priredbe, zdravstveno osiguranje im se ne uplaćuje još od 2013. godine, kaže direktor ZZO USK-a

 

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona Elvedin Sedić održao je jučer pres-konferenciju u Bihaću, na kojoj je iznio podatak da kantonalna Vlada nije uplatila blizu sedam miliona KM zdavstvenog osiguranja za osjetljive kategorije.

Radi se o dugu Ministarstva za pitanje boraca i Ministarstva zdravstva, sa današnjim danom taj dug iznosi 6.900.000 KM, bez kamata i bez troškova i taj dug iz dana u dan raste. Nijedno od ovih ministarstava niti Vlada USK-a nisu se udostojili da od prvog kvartala 2013. uplate niti jednu marku Zavodu za lica koja se osiguravaju pri tim ministarstvima. Tu se, prije svega, misli na boračku populaciju, zatim đake koji se nalaze na redovnom školovanju do 26. godine i socijalne kategorije koje se osiguravaju kod Ministarstva zdravstva, kazao je direktor Sedić.

On je ukazao i na licemjernost političara u svim dosadašnjim sazivima Vlade, koji ovim populacijama daju poklone, na primjer udžbenike za prvačiće ili razne vidove jednokratnih pomoći boračkim kategorijama, dok ih istovremeno drže u stanju neizvjesnosti, jer ih nisu ni zdravstveno osigurali, što im je posao, prenosi Oslobođenje.

Doveli su nas u takvu situaciju da naši ekonomisti procjenjuju kako je i sam Zavod zdravstvenog osiguranja, sa najznačajnijim budžetom nakon Vladinog, u ozbiljnoj situaciji da se uruši. Bojim se da ćemo ovim nemarom i lošim postupanjem prema ZZO USK-a doći pred svršen čin, da se više nećemo moći nositi sa ovolikim finansijskim teretom, naglasio je direktor Sedić.

Od 267.000 građana Unsko-sanskog kantona, zdravstveno osiguranje plaća 188.450 njih. Razlika između broja neosiguranih lica građana Unsko-sanskog kantona i migranata, koji i najviše koriste zdravstvene usluge zbog povreda i tuča, sve se više smanjuje.

KOMENTARI:
Loading...