Vlada Unsko-sanskog kantona odlučno će stati iza poljoprivrednih proizvođača, poticaćemo poljoprivrednu proizvodnju i poljoprivrednike gledati kao partnere u zadaći da razvijamo ovu oblast, kazali su Dragan Polimac,ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK i   Husein Rošić, savjetnik premijera USK, na sastanku kojeg je resorno ministarstvo organiziralo sa predstavnicima Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika USK.

Husejin Selimović, predsjednik Saveza ukazao je na teškoće koje prate poljoprivredne proizvođače, posebno na dugovanja prema proizvođačima i nepravednu politiku poticaja na federalnoj razini, gdje je Unsko-sanski kanton do sad bio zapostavljen.

Ministar Polimanac kazao je da će ovaj saziv Vlade Kantona prioritetno postaviti obavezu isplate zaostalih dugovanja, iz 2013. godine oko pola miliona KM i 1,5 milion KM iz 2014.

U tekućoj budžetskoj godini za poljoprivredu će biti planirana oko 3,5 miliona,  poljoprivreda i mjere kojima će se podsticati njen razvoj bit će temom posebnih sjednica kantonalne vlasti, a prema Vladi F BiH istupat ćemo odlučno i sa projektima i nećemo dozvoliti da poljoprivrednik iz Krajine bude zakinut i ponižen, kaže Husein Rošić, savjetnik kantonalnog premijera.

Poljoprivrednici su svjesni da je ukupna situacija teška ali vjeruju da je poziv na partnerski rad iz Vlade USK iskren i da zajedno mogu stvoriti solidne osnove za razvoj poljoprivrede.

Ako smo iskreni i radimo zajedno na tom cilju možemo zajedno istrpiti i teško vrijeme. Nepravdu narod više nije mogao da trpi, kaže u ime proizvođača . direktor farme „Perna F“ Adem Šahinović.

Prva konkretna zajednička aktivnost, dogovorena na ovom sastanku, održanom u Bihaću, jest izrada zajedničkog programa mjera kojima se može popraviti stanje u poljoprivredi. Osnov programa uradit će direktni proizvođači udruženi u Savez općinskih udruženja poljoprivrednika USK.

KOMENTARI:
Loading...