Rat je na mnoge od nas ostavio bolnu i jako tužnu sjetu. Da nije bilo rata danas bi mnoge porodice živjele sretno, majke bi imale djecu supruge muževe, djeca očeve…

Na osnovu mnogih ratnih strahota su snimljeni brojni filmovi kako bi se sačuvale od zaborava dječije ili majčine suze.

Na današnji dan, prije 23. godine,  su poginuli sarajevski Romeo i Julija, Boško i Admira. Ludo zaljubljeni,  različite nacionalnosti, dvoje mladih gube svoj život u zamjenu za ljubav.

Njihova sudbina je inspirisala mnoge pa je na ovu temu nastao i jedan kratkometražni film amaterske ekipe “Iki tane“. Film je snimljen u Bihaću povodom takmičenja koje su organizovale “Bosna sema” obrazovne institucije. Jedan od učesnika ovog projekta je i Cazinjanin Armin Nadarević koji je za portal Cazin.NET objasnio o čemu se radi u filmu.

Kratkometražni film “Ljubav Ispred Zastava” je baziran upravo na ovoj tužnoj priči Boška i Admire (zajedno sa pričom iz pjesme “Mahir i Alma”). Film je svojio prvo mjesto u Sarajevu, na takmičenju “Bosna Sema” obrazovnih institucija a zbog pravila takmičenja veliki dio filma je na turskom jeziku.

Ekipa koja je učestvovala na snimanju su (tadašnji) učenici Unsko-sanskog koledža a u prilogu pogledajte na koji način je njih inspirisala ova tužna sarajevska priča.

 

KOMENTARI:
Loading...