Mjesto je to koje magično privlači svojom prirodnom ljepotom, historijskim nasljeđem, ali i ljubavnom legendom. Sedrene barijere s kojih pada voda okovane snijegom i ledom, ostavljaju bez daha i pričaju bezbroj priča u svojim nabujalim valovima.

Vahid Ponjević, fotograf iz Cazina u svojim kadrovima zabilježio ih je u njihovom punom sjaju, to mjesto gdje Unac ljubi Unu, mjesto koje sve više privlači turiste.

A dok gledate ovo magično mjesto prirode pod snježnim pokrivačem, otkrivamo vam i legendu o tome kako je Martin Brod dobio ime.

“Nekad davno izuzetno lijepa djevojka Marta zaljubila se u momče kudrave kose i garava lica koji je živio tamo preko na drugoj obali Une. Roditelji njeni ni da čuju za tu vezu i ljubav…

Jednog dana u kasno doba krene Marta put Une, zadigne skute od suknje, pa krenu preko broda, svome dragom. Okliznula se na skliskoj unskoj sedri i pala u vodu, a na površini smaragdne vode samo se kratko zadržala njena zlatno-plava djevojačka kosa. Taj gaz, odnosno brod kako ga mještani zovu, prozvaše Martin Brod.

Zbog nesretne ljubavi dvoje mladih ljudi, a u spomen na djevojku Martu i do danas nezaboravljenu zabranjenu ljubav, ovo mjesto je dobilo naziv Martin Brod.”

Martin Brod

Martin Brod, mjesto gdje Unac ljubi UnuMjesto je to koje magično privlači svojom prirodnom ljepotom, historijskim nasljeđem, ali i ljubavnom legendom. Sedrene barijere s kojih pada voda okovane snijegom i ledom, ostavljaju bez daha i pričaju bezbroj priča u svojim nabujalim valovima. Zabilježili smo ih u njihovom punom sjaju

Posted by Vahid Photography on Četvrtak, 24. Januar 2019.

KOMENTARI:
Loading...