U organizaciji ŠPD „Unsko-sanske šume“   jučer  je u Ključu održana prezentacija Programa revitalizacije Drve industrije  Sanica, koji potpisuje ekspertni tim BIP-a inžinjeringa iz Zavidovića.

Dr. sci. Murčo Obućina, voditelj projekta istaknuo je , nakon prezentacije , da vjeruje u projekat oživljanja DI Sanica te čestitao ŠPD „Unsko-sanske šume“  i kantonalnim vlastima na odluci da kupe imovinu ovog poduzeća u stečaju.

  • Ovo je svijetli primjer ispravljanja privatizacijske nepravde i ovo može bti profitabilna, evropska fabrika s osiguranim tržištem, kazao je prof. Obućina.

Procjena je  da bi s odgovornim upravljanjem proizvodnja mogla biti pokrenuta, a  Sanica, nakon sedam godina otvoriti, u prvoj fazi, stotinjak radnih mjesta. Načelnik Ključa Nedžad Zukanović  kaže da bi to  značilo vraćanje života u Saničku dolinu.

Prezentaciji su bili prisutni mr.sci. Izudin Saračević, premijer USK sa resornim ministrima privrede, finansija i šumarstva: Vidom Šantićem, Zikrijom Durakovićem i Draganom Polimancem.

Premijer Saračević zahvalio se bivšim radnicima DI Sanica koji su godinama požrtvovno čuvali imovinu poduzeća i omogućili time da se dođe do ove faze da se razrađuje plan aktivnosti za ponovno pokretanje industrije. Poručio je da  Vlada USK, u saradnji sa ŠPD „Unsko-sanske šume“  neće dozvoliti bespotrebna administriranja kojima bi se odlagalo pokretanje proizvodnje,  nego će svi, svako u svom domenu, raditi ekspeditivno i predano na realizaciji ovog projekta.

  • Radna mjesta su prioritet, ističe premijer USK.

Đevad Muslimović, direktor ŠPD procjenjuje da će u ovoj godini biti pokrenuta proizvodnja, a studije pokazuju da će Sanica biti bez konkurencije u regiji kad je u pitanju linija furnira i proizvoda od furnira.

 

KOMENTARI:
Loading...