U Bužimu je danas održano finale u staroj bosanskoj igri prstena (kapanje), a organizator je bila MZ Vrhovska. Nakon višednevne igre u kojoj je učestvovalo 16 ekipa sa područja cijele općine Bužim, danas je odigrano finale u kojem su vještinu odmjerile ekipe Tahići – Jedinstvo i Dančilovac, a uspješnija je bila ekipa Dančilovac.

Za ovu staru bosansku igru potrebno je jedanaest kapa i glavni rekvizit – prsten, po mogućnosti zlatni. Igrač iz jedne ekipe sakriva prsten pod jednu od kapa, dok protivnici trebaju otkriti gdje se on nalazi. Ako se prsten pronađe u prvom ili pretposljednjem pokušaju onda potez preuzima protivnička ekipa. Svi pronalasci prstena, osim ova dva pokušaja, skrivačima donose bodove i to u skali od jedanaest do tri. Na sredini sobe za prsten prostrta je deka, a zanimljivo je da se ova igra igra klečeći.

U ovoj igri je bitna vještina. Igrač koji skriva prsten mora biti smiren. Onaj koji gleda skrivača istovremeno mora pratiti ruku protivnika, njegovo lice, reakciju ostalih igrača, a nekada i publike. Jako je bitno uočiti na koji se način protivnik odaje.

Za najuspješnijeg igrača proglašen je Nermin Pašagić, a novčane nagrade ekipe su darovale invalidu Tahić Vahudinu. Dodjeli priznanja prisustvovao je i načelnik općine Bužim Agan Bunić, koji je u svom obraćanju rekao da će općina Bužim i dalje raditi na promovisanju kulture i tradicije ovog kraja, i da bi bilo dobro da ovaj turnir dobije šire razmjere, kao i da je ovo jedinstvena prilika da se od zaborava otrgnu stare bosanske igre sa ovih područja. Nakon proglašenje najboljih i uručenih nagrada nastavljeno je druženje uz zakusku.

 

KOMENTARI:
Loading...