Bihaćki aerodrom jedna je od najvećih investicija u Unsko-sanskom kanton. Vrijednost projekta je oko stotinu miliona maraka, a do sada je utrošeno svega devet miliona. Urađena je kompletna tehnička dokumentacija i glavni izvedbeni projekt, te su završene procedure dobijanja dozovola. Međutim, ni zemljište na kojem je planirana njegova izgradnja nije otkupljeno.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG FTV! 

 Otprilike od onih milion i 400 to je 20 posto, što je nedovoljno. Za to trebaju sredstva. Samo zemljište bi koštalo 20-25 miliona maraka – navodi Emir Hafizović, v. d. tehničkog sekretara JP Aerodrom Bihać.

Do sada je urađena testna dionica dužine 300 metara, što je, objašnjava Hafizović, samo osmina buduće staze.

U federalnom budžetu za ovu godinu bilo je planirano 2,5 miliona maraka za izgradnju bihaćkog aerodroma, ali to ne bi bilo dovoljno ni za otkup zemljišta. Njegova budućnost ovisi o ogromnim investicijama, smatra i bivši vojni pilot Hasan Imamović.

– Trebaju velike investicije. Ova dva miliona nisu ništa. Investicije moraju biti preko 40 miliona da se aerodrom dovede u fazu gdje bi bio međunarodno priznat – kaže on.

Kada će Federacija imati sredstava za realizaciju ovog projekta, koji bi bio značajan ne samo za ovaj kanton nego i cijelu državu upitno je kao i većina stvari u državi, a za strane investicije ne postoji niti osnova ulaganja.

– Praktično nismo vlasnici još ničega. Sad imamo firmu i imamo otvorena vrata, ali nemamo ništa konkretno za šta bi neko od tih partnera bio zainteserisan – ističe Hafizović.

Od 80 do 100 radnika bi zapošljavalo preduzeće, a avioni do 135 putnika bi stizali u Bihać. S osiguranim sredstvima bihaćki aerodrom, kako su nam rekli, bio bi završen u roku dvije godine. Sada od Federacije čekaju dva i po miliona, koja su nedovoljna.

Komentari: