Nakon višemjesečne bjesomučne kampanje i pokušaja da se obnovi razdor među Bošnjacima u Velikoj Kladuši, odnosno nakon smjene imama Selvedina Beganovića iz džemata Trnovi ponovo na scenu stupaju snage smutnje.
Kao što je poznato, Islamska zajednica u BiH je prije mjesec dana oduzela dekret Selvedinu ef. Beganoviću i na njegovo mjesto imenovala Osmana ef. Nadarevića. Kap koja je prelila čašu u ovom slučaju, nakon višemjesečnog izmišljanja napada, bilo je neprimjereno ponašanje efendije Beganovića na sastanku Medžlisa, kada se skinuo go do pasa i fizički nasrtao na druge članove Medžlisa u kladuškoj džamiji.dddd

 

Nakon što je IZ riješila ovaj slučaj, situacija se polahko počela stabilizirati. Nažalost, dolaskom efendije Osmana Nadarevića ponovo se pokreće slična kampanja. Ljudi okupljeni oko Selvedina Beganovića ponovo kreću u destabiliziranje stanja u džematu Trnovi. Uz otvorene prijetnje Osmanu ef. Nadareviću, Beganovićevi simpatizeri su ovih dana pozvali u pomoć Banju Luku. Centar velikosrpske politike u BiH je odmah na teren poslao specijalce RTRS televizije, koji su napravili huškački priloga za jučerašnju Dnevnik2. U spomenutom prilogu RTRS optužuje Islamsku zajednicu da su nepravedno smijenili Selvedina Beganovića i na njegovo mjestu doveli efendiju Nadarevića.
RTRS je za sagovornike uzeo ljude koji ne klanjaju, psuju otvoreno. Najzanimljiviji momenat druženja novinara RTRS-a i grupice koja ih je naručila bio je kada je zaučio ezan za namaz. U tom trenutku novinari RTRS-a i njihovi domaćini iz Trnove su otišli na kahvu, namaz ih nije zanimao.
Vjerujemo da će vrijedne džematlije u Trnovi uspjeti nadvladati i ovo iskušenje. Banja Luka i par bukadžija okupljenih oko Selvedina Beganovića će izgubiti i ovu bitku.
Za kraj navodimo izjavu Ahmeda Miljkovića, jednog od vjernika iz priloga RTRS-a. Na pitanje novinara za kojeg je on imama Ahmić odgovara. “Ja sam za imama, da imamo hodžu, nizašta više. Ništa me dalje ne interesuje i nemam komentara”, zaključio je Miljković odlazeći u džamiju na podne namaz.

 

KOMENTARI:
Loading...