35.9 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

Velika Kladuša: Resorni ministar Almin Hopovac boravio danas u posjeti OŠ ‘Prvi mart’ u Vrnograču

Ministar obrazovanja Almin Hopovac boravio je danas u radnoj posjeti Osnovnoj školi „1. Mart“ Vrnograč. Riječ je o školskoj ustanovi čiji je objekat pretrpio ozbiljna oštećenja tokom potresa u susjednoj Hrvatskoj. Kako je danas rečeno, očekuje se skori početak sanacije škole, za što će biti utrošeno blizu 200. 000,00 maraka. Najveći iznos, 125. 000,00 maraka osigurano je iz budžeta USK dok je ostatak donacija Kantona Sarajevo te općine Velika Kladuša..

Zbog blizine epicentru potresa koji je zadesio susjednu Hrvatsku, škola u Vrnograču ozbiljno je oštećena. Kolika je šteta na objektu dovoljno govori, da su učenici i zaposleni bili primorani odmah napustiti prostor te privremeno se izmjestiti u jednu od područnih, te u školu u susjedni Crvarevac. Sada bi, nakon što se ispoštuje tenderska procedura izbora izvođača, trebali da počnu radovi na sveobuhvatnoj sanaciji.

 

Prema dostupnim informacijama, uredit će se kompletno prizemlje i gornji sprat, a nakon toga bi uslijedila još i adaptacija centralnog grijanja. Opremanje učionica odnosno nabavka potrebne opreme naknadno će biti urađena zašto je potrebno osigurati dodatna sredstava. Glavni radovi finansirat će se iz kantonalnog budžeta. Svoj doprinos dala je i Vlada Kantona Sarajevo te općina Velika Kladuša.

 

Školu je danas posjetio Almin Hopovac, kantonalni ministar obrazovanja sa saradnicima, a tokom posjete ovoj ustanovi razgovaralo se o sanaciji i potrebnim finansijskim sredstvima za te potrebe

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci