Jednoj od najuspješnijih bh. kompanija za proizvodnju ventilacijske opreme AIRVENT-u iz Velike Kladuše od jutros je blokiran pristup tvornici, piše NAP. Prilaz kompaniji blokirali su sinoć vlasnici posrnule građevinske kompanije Grupex.

Vlasnici ove kompanije već neko vrijeme tvrde da su u njihovom vlasništvu prostorije u kojima su pod zakup smješteni pogoni AIRVENT-a. Ali, bivši velikokladuški prehrambeni gigant Agrokomerc također tvrdi da je vlasnik tih hala. Za to imaju i pisane dokaze.

Dok se vodi spor oko vlasništva nad halama, AIRVENT trpi velike gubitke.

Nermin Alešević, direktor AIRVENT-a rekao je za NAP da dva šlepera od jutros ne mogu doći do skladišta i preuzeti robu. Kupci u Evropskoj uniji čekaju.

AIRVENT je uspješna velikokladuška firma, u kojoj se proizvodi rashladna oprema. Firma upošljva 35 radnika. Većinski vlasnik je austrijski biznismen. Kompletna proizvodnja izvozi se na zahtjevno tržište Evropske unije. Samo u prošloj godini iz ove firme izvezli su 360 šlepara u EU. Alešević objašnjava da u 2016. godini planira izvesti 500 kamiona. Planira otvoriti i nova radna mjesta.

Ipak, kriminal koji je napravljen za vrijeme postratne privatizacije u Bosni i Hercegovini, sada mu stoji na putu.

– Ugovor o zakupu prostorija potpisli smo sa Agrokomercom. Ovdje smo više od deset godina. Zakupili smo oko 2.000 kvadratnih metara. Ali, već neko vrijeme iz Greupexa tvrde da su te hale njihove. Sada su nam blokirali pristup tvornici. Očito da se ovdje radi o velikom kriminalu – kaže Alešević.

Iz Agrokomerca tvrde za NAP da su iz Grupexa falsifikovali dokumente kako bi se domogli njihovih nekretnina. Cijeli slučaj završio je na sudu.

Indikator.ba piše kako je većinski vlasnik Grupexa sada društvo Mujan Finance d.o.o. Sarajevo sa 50,9 posto, GP Put posjeduje 31,6 posto, a ZIF Fortuna fond 12,2 posto. Vlasništvo u Grupexu ima i nekoli manjih dioničara. Kompanija je u prvom polugodištu 2015. godine ostvarila neto gubitak od 1,06 miliona KM.

Iz MUJAN FINANCE d.o.o. Sarajevo nisi željeli komentarisati ovaj slučaj, piše NAP.

KOMENTARI:
Loading...