Stanje se ne razlikuje bitnije od drugih resora. Ministrica Sabina Beganović rješenje vidi u u povećanju prihoda u budžetu, te spremnosti na odricanja od strane svih budžetskih korisnika

Stanje u resoru pravosuđa i uprave u Vladi USK-a, vrlo je teško i opterećeno obavezama iz prethodnog perioda u ukupnom iznosu od blizu četiri miliona konvertibilnih maraka, doznajemo od kantonalne ministrice pravosuđa i uprave Sabine Beganović.
Po njenim riječima, stanje se ne razlikuje bitnije od svih drugih resora, u kojima je također, slična situacija. Rješenje vidi u saniranju nagomilanih dugovanja, na način da se iznađe mogućnost za povećanje prihoda u budžetu.

„Od ukupnih dugovanja, najveći dio odnosi se na obaveze prema radnicima, koje prelaze iznos od 2,5 miliona KM“, kazala nam je ministrica Beganović. Po njenim riječima, dugovanja se odnose na neisplaćene plaće i druge naknade, te niz drugih prava, koja radnici imaju.

Međutim, to je samo „vrh ledenog brijega“.

„Imamo i oko dva miliona obaveza prema dobavljačima. Imamo zatečeno stanje za odbrane po službenoj dužnosti, gdje imamo oko 600.000 maraka neisplaćenih obaveza, tu su i obaveze prema vještacima“, kazala je ministrica Beganović.

Ovako tešku situaciju, prema mišljenju ministrice, pored ogromnih obaveza, što prema radnicima, što prema dobavljačima, prouzrokovala je činjenica da je u posljednje vrijeme punjenje budžeta veoma loše. Stoga je prioritet Vlade, kaže, stabilizacija stanja u budžetu, kako bi se u prvom redu mogle isplaćivati redovne obaveze prema uposlenima.
„Ja razumijem da je situacija teška, da iz godine u godinu je stanje sve lošije i nažalost da je nestalo povjerenja između uposlenih prema poslodavcu, odnosno Vladi, da nema povjerenja sa druge strane i od strane građana prema vlasti. Sve je to opravdano – nažalost godinama se trošilo, a ništa se nije proizvodilo“, istakla je ministrica.
Ona smatra da upravo zbog toga svi budžetski korisnici trebaju biti spremni na odricanje, kako bi u nekoj budućnosti bilo bolje, barem mlađim generacijama. Podsjetila je na to da sve više mladih ljudi napušta zemlju, te da se moraju stvoriti uslovi za njihovo zapošljavanje, kako bi se ta nepopularna praksa prekinula i kako bi oni mogli živjeti od svog rada u BiH.

KOMENTARI:
Loading...