Jutros u Cazinu desio se nesvakidašnji slučaj, a radi se tome da je sa svih, doslovno svih, prodajnih mjesta “planulo” sedmično izdanje Unsko-sanskih novina “Krajina” koje se već poslije 7:00 nije moglo kupiti niti na jednom prodajnom mjestu u Cazinu.

Raspitali smo se kod prodavačica na više kioska zbog čega nema “Krajine”, a jedna od njih nam je rekla za naš portal:

– “Moje prodajno mjesto se otvara u 7:00. Kada sam stigla na posao u 6:45, jedna je osoba već čekala pred objektom, te je tražila novine “Krajina”. Nakon redovne procedure zaprimanja jutarnje štampe, ista osoba pri kupnji je odmah uzela sva izdanja “Krajine” s kojim prodajno mjesto raspolagalo.”

Isti slučaj je sa svim prodajnim mjestima u Cazinu koje smo kontaktirali, što otvara mnoga pitanja.

Naš portal je provjerio o čemu se radi, te smo saznali da je otvoren konkurs u jednoj od cazinskih srednjih škola.Tokom cijelog dana smo pokušavali doći do jednog od izdanja današnje “Krajine” te smo napokon u večernjim satima uspjeli. Tada smo vidjeli da se radi o konkursu za profesore u JU “Gimnazija” Cazin.

Gledajući konkurs i datume odmah postaje jasno zašto se željela spriječiti kupovima Krajine ostalim Cazinjanima. Datum objave konkursa je 23.02.2016. godine (utorak) koji traje 8 dana od dana podnošenja.

Računica kaže da je već prošlo 3 dana od službene objave (danas je 26.02.2016), a narednih 5 preostalih dana su praznici, gdje je prvi radni dan srijeda kada je konkurs već završen. S obzirom na to da se na konkursu ne navodi 8 radnih dana od dana objave, čini da su rijetki uspjeti i vidjeti objavu konkursa, a blagovremeno podnijeti zahtjev samo unaprijed odabrani.

Zanimljivo je da je slučaj stigao i do izdavača, koji se službenim saopćenjem obratio našoj redakciji, a u kojem se kaže:

Poštovani čitatelji,

pošto su Unsko-sanske novine Krajina, od petka, 26. februara 2016. godine doslovno razgrabljene, obavještavamo vas da se ne radi ni o kakvoj uroti niti mahinaciji od strane redakcije lista. Naime, prodaja lista se vrši od strane ugovorenih firmi, koji pak preko svoje distributivne mreže vrše prodaju naših novina.
Dakle, poduzeće Unsko-sanske novine ne vrše prodaju novina. O razlozima zbog kojih je tiraž prodan ne želimo nagađati, ali odgovorno tvrdimo da prodaju novina ne vršimo mi, već zato, ugovorom određene firme.

S poštovanjem, Redakcija lista.

Pokušali smo u poslijepodnevnim satima kontaktirati JU Gimnazija Cazin, na konkursu navedeni broj telefona, ali bezuspješno, jer se radilo o pozivu van radnog vremena, pa smo putem mail-a pokušali dobiti određena pojašnjenja, a koja ćemo vam prenijeti kod odgovora iz JU Gimnazija Cazin.

Da li se radi o dobro planiranom “projektu” zapošljavanja odabranih osoba na vrlo smišljen i sofisticiran način tempiranjam objave konkursa i kupovinom svih brojeva Unsko-sanskih novina “Krajina” u jutarnjim satima kako bi uskratila prijava ostalim kandidatima za pojedina radna mjesta, ili samo puka slučajnost, pokušaćemo saznati u narednim danima.

Za sada Vam u prilogu sprenosimo konkurs koji je danas u Cazinu izazvao toliko zanimanja, kao i potražnja za novim brojem Unsko-sanskih novina “Krajina”.

IMG_4110

KOMENTARI:
Loading...