Bužim je najbolji i najveći proizvođač malina u Bosni i Hercegovini. Samo na berbi malina, sezonski radi preko 1500 berača. Ovaj posao postao je životna egzistencija mnogih, a Bužimljani su pokazali da žele raditi, ako imaju što i imaju gdje. Od jagodičarskog voća, kestena i gljiva mnogi zaradjuju za svoju životnu egzistenciju.

Konjodor, mjesto u Bužimu se ubraja u najveće proizvođače ovog jagodičstog voća ne samo na području općine već i van granica Unsko-sanskog kantona.

maxresdefault

Područje Bužima je izuzetno pogodno za uzgoj malina, ali nedostaju stručna predavanja i praktični ogledi o uzgoju malina, te se u tom smislu uzgajivačima treba pomoći u stručnom ospobljavanju uzgoja malina, od kojih mnogi žive.

Ovom poljoprivrednom proizvodnjom bavi se negdje između 700 i 800 građana, a proizvodnja malina premašuje 1000 tona.

Ovi podaci su samo onih koji su registrirani za poticaj, dok dobar dio proizvođača malina zbog neuređenih zemljišnih odnosa, gdje se u dosta slučajeva zemlja vodi na djeda ili oca, pa poljoprivrednici nisu u mogućnosti da na takav način dobiju poticaj.

Vodeća firma kad je u pitanju otkup, sortiranje, pakiranje i izvoz jagodičastog voća jeste „Vrganj promet“ d.o.o Bužim.

11714258_10204514275993182_740131922_n

Vodeća je firma na području Unsko – sanskog kantona i jedna od značajnijih u BiH kad je u pitanju sakupljanje, prerada i promet šumskih plodova, ljekovitog bilja, te uzgoj i prerada bobičastog plantažnog voća – piše buzimprees.ba

Direktor i vlasnik Amir Makić tvrdi da godšnje prerade i plasiraju oko 100 tona svježe gljive, 15 tona sušene i oko 80-100 tona zamrznute.

Od plantažnog bobičastog voća najviše otkupljuju malinu i to prvenstveno sorte za upotrebu u svježem stanju.

Godišnje plasiraju 500 – 600 tona maline od čega je 150-200 tona u svježem stanju, a trenutno s obzirom da proizvodnja maline posebno u Bužimu u posljednje dvije godine ima veliku ekspanziju, radi na proširenju kapaciteta hladnjače, tako da je cilj u ovoj godini napraviti dodatni kapacitet za preko 1000 tona.

Iskreno bi voljeli da se trend uzgoja nastavi, da se obezbjede sva moguća sredstva za normalan i jedan jako lijep i produktivan način rada.

Pored mnogih karakteristika koje krase Bužim zasigurno da je ovo jako važan projekat za čitavu općinu.

Svim uzgajivačima i proizvođačima želimo puno uspjeha u novoj sezoni.

KOMENTARI:
Loading...