U okviru Zemljoradničke zadruge ”Agrisan” Sanski Most Općinski načelnik Mustafa Avdagić danas je svečano pustio u rad automatiziranu sijačicu za proizvodnju rasada, prvu i jedinu ove vrste na području USK.

Radi se o sijačici koja je nabavljena kroz projekt ”Unaprijeđenje proizvodnih kapaciteta ZZ ”Agrisan” uz mentorstvo dijaspore” koji finansira UNDP, a sufinansiraju Općina Sanski Most, ZZ ”Agrisan”, a posebnu komponentu projekta predstavlja i učešće dijaspore kroz tranfer znanja i tehnologija. Prema riječima načelnika Avdagića ovaj projekt predstavlja značajan iskorak u proširenju proizvodnih kapaciteta zadruge koji će dodatno osnažiti njihovu poziciju na tržištu, a Općina će u narednom periodu posebna sredstva i kapacitete uložiti u uvođenje inovacija u ostalim proizvodnim sektorima.

Pored navedene sijačice, u svrhu unaprijeđenja proizvodnih kapaciteta zadruge nabavljeno je i 1.800m² plastenika sa sistemom za navodnjavanje, a ukupna vrijednost projekta je 67.716 KM. Općinski načelnik je danas ujedno posjetio i kooperante zadruge koji su proširili plasteničke kapacitete i izrazio želju da se ovaj vid saradnje i podrške nastavi u narednom periodu.

KOMENTARI:
Loading...