Za pet mjeseci 2015. godine krajiške apoteke fakturisale su za lijekove 193.000 KM više od stvarne vrijednost izdatih lijekova.

Upravni odbor (UO) Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Unsko-sanskog kantona (USK) imao je na dnevnom redu informaciju o izvršenim finanasijskim kontrolama ispostavljenih faktura i recepata od ugovornih apoteka na području USK. Tom prilikom objelodanjena je informacija da su krajiške apoteke u periodu od 1. januara do 31. maja 2015. godine za recepte za lijekove sa esencijalne liste naplatile 193.046 KM više od stvarne vrijednosti izdatih lijekova, saznaje Klix.ba.

Kontrole ukupno 43 apoteke za pet mjeseci su pokazale da su apoteke i pojedini ljekari, praktično, na originalnim receptima vršili različite nedozvoljene preinake, kako bi ostvarili novčanu korist. Pregledano je ukupno 286.248 recepata.

“Recepti su zloupotrebljavani tako što je na njima povećavana količina lijekova i tako se neosnovano povećava vrijednost fakture. Npr. umjesto jednog lijeka, kako je stajalo na raceptu dopisana su još dva-tri lijeka, ili su umjesto jeftinijih lijekova koje je prepisivao nadležni ljekar izdavali skuplje. Npr. umjesto Apaurina fakturisan je Lanitus koji košta 150 KM – saznajemo od dobro upućenih izvora.

Kako saznaje Klix.ba, najveću razliku od 54.595 KM fakturisala je Apoteka Europharm Velika Kladuša 54.595 KM , potom Europhram Bihać 37.364 KM, Aida Alagić Cazin 28.995 KM, Apoteka Kovačević Bihać 14.555 KM i Gradska apoteka u stečaju Bihać 9.966 KM. Zanimljivo je da su pomenutih pet apoteka u vlasništvu jedne osobe.

Među apotekama koje su takođe fakturisale uvećane iznose su i Gradska apoteka Sanski Most sa 14.580 KM, Apoteka Krupapharm Bosanska Krupa sa 6285 KM, Apoteka A-Medicus Sanski Most 4.766 KM. Kod ostalih apoteka zabilježene su manji iznosi neosnovano povećanih faktura.

Zanimljivo je da je UO ZZO USK svojim zaključkom od 16. februara 2016. godine zatražio od nadležnhih odjeljenja ZZO USK da se izvrši revizija recepata apoteka za pomenuti period, ali je izvještaj dospio na UO ZZO USK prije nekoliko dana. UO ZZO će sa ovim nalazima upoznati nadležne institucije USK, a kako saznaje Klix.ba među prijavljenim za nepravilnosti u izdavanju ljekarskih recepata su i dva doktora medicine.

Kada je 2016 .godine otkrivena afera sa lažiranjem recepata ZZO USK je sankcionirao pojedine apoteke i ljekare, pa su tada apotekama Europharm iz Bihaća, Krupapharm iz Bosanske Krupe i Gradskoj apoteci Sanski Most prekinuti ugovori, a nekolicini ljekara su oduzeta ovlaštenja za propisivane lijekova sa esencijalne liste zbog zloupotreba recepata.

KOMENTARI:
Loading...