Mlada Cazinjanka Meliha Klopić nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja da pronađe posao nakon završenog fakulteta pronašla je sama način kako bi zarađivala za život. Odvažna 25-godišnjakinja iskoristila je znanje koje je stekla tokom studiranja zdravstva, te ljubav prema ljekovitom bilju i kozmetici kako bi sama pravila prirodne preparate za kožu.

Nakon što je napravila šećernu pastu za depilaciju, pomogli su joj članovi Asocijacije inovatora BiH, koji su je vodili kroz postupak zaštite i patentiranja proizvoda i cjelokupne procedure registracije obrta.

– Oduvijek sam imala izrazito osjetljivu, suhu i reaktivnu kožu, sklonu ekcemima, kojoj ne odgovaraju proizvodi koji sadrže mnogo hemijskih supstanci, te sam vrlo teško pronalazila proizvode koje bih mogla koristiti. Tražila sam način da uklonim sve neželjene dlačice, ali bez nuspojava. Prvu pastu za depilaciju skuhala sam još u srednjoj školi, a u tome su mi pomogle brojne knjige o ljekovitom bilju. Moja pasta je slična egipatskoj šećernoj pasti po načinu nanošenja na kožu i zajednički im je šećer, ali u potpunosti se razlikuje po sastavu. Sastav se mijenjao tokom godina kombiniranja različitih sastojaka u cilju pronalaska idealne kombinacije sastojaka koji će dati najbolje rezultate. Kremu čine biljke te biljna i eterična ulja koja pozitivno djeluju na kožu i neželjene dlačice te je upravo iz tog razloga proglašena inovacijom – ističe Klopić, za Faktor.ba.

Za ovaj proizvod Meliha je nagrađivana na sajmovima mladih inovatora u Sarajevu, Banjoj Luci, Skoplju i Zagrebu, ali i u Francuskoj i Iranu – na što je posebno ponosna, jer je zlatnu medalju u Iranu dobila u konkurenciji 200 izlagača iz cijelog svijeta.

– Nakon izložbi i dobijenih nagrada, pojavila se određena zainteresiranost za proizvod, posebno od ženske populacije, iako je pasta namijenjena i muškarcima koji žele ukloniti neželjene dlačice s lica i tijela. Za sada nisam uspjela napraviti suradnju s nekim iz inostranstva, ali to ne znači da se u budućnosti neće pojaviti neka dobra prilika – govori Meliha.

Pored ove ljekovite paste za depilaciju koja se pokazala izvrsnim proizvodom, Meliha radi i na proizvodnji prirodnih dnevnih krema, pilinga, melema, krema protiv neurodermatitisa (psorijaze, ihtioze, atopijskog dermatitisa), proizvoda za akne i bubuljice, prirodnih dezodoransa, sapuna, pa čak i ruževa za usne, pudera i rumenila.

Za ovu 25-godišnjakinju je uspjeh i to što se njeni proizvodi prodaju u apotekama u Cazinu.

– Zasad mi je u planu pokušati proširiti tržište na još neki grad na USK kantonu, kako bi proizvod bio dostupniji, ali vidjet ćemo hoću li uspjeti u namjeri. Trenutno isporuku u ostale gradove vršim poštom – dodaje Cazinjanka.

Meliha savjetuje svima da koriste proizvode na prirodnoj bazi, koji su bolji i efikasniji od hemijski tretiranih proizvoda koji samo prividno pomažu kod pojedinih stanja, te je raduje činjenica da se sve više ljudi u BiH okreće prirodnoj kozmetici.

KOMENTARI:
Loading...