Česta pojava u neuređenom sistemu kakva je Bosna i hercegovina je da političke stranke koje se zadese na vlasti pred istek svog mandata na vrlo perfidan način, upravo u predizborno vrijeme kada se mnogi od njih uz osmijeh sa bandere predstavljaju čestitiji nego što jesu, žurno zapošljavaju svoje kadrove u ionako pretrpanu javnu upravu.

Sudeći po dokumentu koji se širi društvenim mrežama, još uvijek aktualnog predsjedavajućeg Skupštine USK Nijaza Husića (SDA) koji se i na ovim Općim izborima kao kandidat nalazi na listi SDA za Skupštinu USK, stranka je odlučila uhljebiti ili barem zažmiriti na zaposlenje koje je pred istek mandata dobio u Ministarstvu obrazovanja USK-a kojeg vodi njihov koalicioni SBB-ov ministar koji je u ostavci već pola mandata. Ministra to očito nije spriječilo da partneru iz stranke SDA, koju stranka kojoj on pripada u javnosti najčešće osuđuje, omogući posao. I SBB-ov ministar obrazovanja Muhamed Ramić kandidat je na ovogodišnjim izborima na listi za parlament FBiH.

Najveća poslijeratna šteta po Bosnu i Hecegovinu nastala je upravo upošljavanjem stranačkih kadrova na radna mjesta samo radi primanja, a ne radi rada. Danas takva armija kadrova zbog svoje nesposobnosti koči svaki mogući napredak u institucijama ovog sistema. Omladina naše zemlje promatrajući takvu nepravdu više od 20 godina, a zbog nemoći da svojim kompetencijama i znanjem budu konkurentni na javnim pozivima, jednsotavno odlučuje da napusti ovu zemlju, ne želeći život podrediti takvoj nepravdi.

Ne moramo govoriti koliku važnost za ovo društvo ima resor kao što je Ministarstvo obrazovanja. U svakoj imalo ozbiljnoj rekonkstrukciji sistema i dugoročnom oporavku našeg  društva najvažnije uloge pripale bi upravo Obrazovanju i Zdravstvu.

Kako učiniti takve nužne korake ako svakodnevno svjedočimo djelima nepravde, nejednakosti, elitizma, stranačke države i lažnog patriotizma. Naravno postavlja se i pitanje ko može učiniti takve korake

KOMENTARI:
Loading...