Unsko-sanski kanton iz godine u godinu postaje sve atraktivnija turistička destinacija, čije ljepote privlače posjetitelje iz najduljenijih dijelova svijeta.

Unsko-sanski kanton je od 01. 01. 2014. godine do 01. 06. 2014. godine, posjetilo je 5.505 turista od čega 3.305 domaćih i 2.200 stranih turista. Kada su u pitanju noćenja, ostvareno je 8.604 noćenja, od čega 5.027 domaćih gostiju i 3.577 stranaca.

Više stranaca nego domaćih

Prosječno zadržavanje turista na području Unsko-sanskog kantona u navedenom periodu bilo je 1.5 dan. Hanka Gonilović, samostalni stručni saradnik pri Turističkoj zajednici Unsko-sanskog kantona, kaže kako je vidiljiv porast stranih turista u odnosu na prošlu godinu.

Kada uporedimo kretanje broja turista i ostvarena noćenja za period 01.01-01.06.2015. godine sa istim periodom iz prethodne godine, onda možemo kazati da je zabilježen porast broja stranih turista u odnosu na lani od 27,17 posto, a pad domaćih turista od 4,8 posto, dok je ukupno povećan broj turista za 5,82 posto. Što se tiče noćenja i tu je vidljiv porast kada su u pitanju strani turisti, kojih su ostvarili povećan broj noćenja u odnosu na prošlu godinu za 17,74 posto, dok je kod domaćih turista zabilježen pad noćenja od 0,53 posto, što na kraju daje rezultate o porastu broja noćenja ukupno od 6,33 posto – kaže Gonilovićka za Faktor.ba i dodaje kako ovo nisu stvarni podaci o kretanju turista na području Unsko-sanskog kantona zbog postojanja tzv. sive ekonomije.

Siva ekonomija protiv države

Kada je u pitanju turistička ponuda na području Unsko-sanskog kantona u svih osam gradova, ima ukupno 48 registriranih smještajnih jedinica, od čega 22 u Bihaću, 11 u Cazinu, četiri u Bosanskoj Krupi, jedno u Ključu, pet u Sanskom Mostu, tri u Velikj Kladuši, jedno u Bužimu i jedno u Bosanskom Petrovcu. Od 48 registriranih smejštajnih jedinica, samo njih 16 uredno dostavlja prijave od čega njih 10 iz Bihaća, dok ostale to ne rade, a kako su nam rekli u Turističkoj zajednici USK, inspekcija rada ih dovoljno ne pritišće, tako da na terenu ima puno sive ekonomije.

– Inspekcije slabo rade po tom pitanju i to je glavni razlog zašto sav novac od turizma na području Unsko-sanskog kantona ne ide u budžet već u privatne džepove. Inspekcije najviše posjećuju turističke objekte na području Bihaća, dok ostali rade kako hoće niko ih ne kontroliše niti kome dostavljaju prijave – kaže za Faktor.ba Arijana Jašarević-Vojić, stručni saradnik za promociju turističkih projekata Turističke zajednice USK.

Najviše Hrvata

Što se tiče posjeta po zemljama, najviše turista dolazi iz Bosne i Hercegovine, a što se tiče stranih turista, ove godine najviše posjeta je zabilježeno iz susjedne Hrvatske, ukupno 264 posjete do kraja mjeseca juna. Na drugom mjestu je Malezija sa 222 posjete, slijedi Srbija sa 195 posjeta, Slovenija sa 166, Italija sa 156, Njemačka 141, Austrija 131, Ujedinjeni Arapski Emirati 117, Francuksa 113 i ostale zemlje ispod 100 posjeta, među kojima ima posjetitelja iz Švajcarske 58, Južne Koreje 53, Kuvajta i Sjedinjenih Američkih Država po 45, Holandije 39, Turske 37, Indije 31, Saudijske Arabije 30, Velike Britanije 24, Koreje 22, Brazila 21 itd.

Najveće interesovanje vlada za Nacionalni park Una i netaknutu prirodu koja se nalazi u njemu. Turisti imaju priliku da osjete i dožive svu ljepotu rijeke Une spuštajući se nizvodno od Štrbačkog buka prema Bihaću u profesionalnom čamcu uz profesionalne skipere po cijeni od 60 eura po osobi. Tu su i raftinzi, planinarenje na Plješevicu, iznajmljivanje bicikala i biciklističke rute, lov, ribolov, sportski aerodrom tako da turisti mogu iskusiti čari letenja sportskim avionima ili paraglajding. Uporedo sa turističkom ponudom prirodnih ljepota Krajine, tu je i kulturni turizam koji ima svoje čari. Unsko-sanski kanton ima oko pedeset starih gradova i kula koje su željena destinacija stranih turista. Turistička zajednica USK pored toga u svojoj turističkoj ponudi, promovira još i banjska lječilišta, kulturne manifestacije, ekonomski sajam te dvije regate, na rijeci Sani i Uni.

KOMENTARI:
Loading...