Bliži se  proljetna poljoprivredna   sezona. Neubičajno lijepo vrijeme u februaru  poljoprivrednici koriste za pripremu oranica gdje će se sijati  različite kulture.

Da bi se zemlja iskoristila na što bolji način neophodno je osigurati potreban repromaterijal  te nabaviti gorivo za sjetvu. Značajni su to troškovi zbog čega proizvođači  očekuju da će na vrijeme dobiti poticajna sredstava za ovogodišnju sezonu. Iako  općine, Kanton i Federacija predviđaju sredstava u pomenute namjene,najveći dio sredstava stiže sa federlanog i kantonalnog nivoa. Budžetom USK  za poljoprivredu su planirana izdvajanja u iznosu od 3.600.000 maraka. Prije nego što se krene sa  njihovom realziacijom, potrebno je izmiriti dugovanja iz 2015. godine.U  Ministarstvu poljoprivrede podsjećaju da je Vlada USK u prošloj izmirivala dug još iz 2013. i 2014. godine te  nastojala sustići i obaveze iz tekuće godine.

Iz 2015.godione prema poljoprivrednicima  je ostao dug  nešto manji  od 1.700.000  koji će se nastojati isplatiti u narednom periodu. U  Vladu,  a potom i Skupštinu  USK uskoro će se uputiti  Izvještaj o utrošku sredstava  za predhodnu godinu, nakon čega će se pristupiti donošenju programa za poticaje u 2016.godini. Davor Šimić iz Ministarstva poljoprivrede USK podsjeća da njegovo donošenje ovisi i o federlanom upustvu za poticaje poljoprivredne proizvodnje kako bi se usaglasile vrste poticaja odnosno izbjegllo poticanje iste vrste proizvodnje.

Razdvajanje sitnih od krupnih proizvođača te onih koji se ovom djelatnošću bave  čisto iz  hobija mora se konačno riješiti, kaže Šimić. Time  bi se zaustavio dugogodišnji trend rasipanje novca na veliki broj korisnika što ugrožava agrarnu politiku u Kantonu i Federaciji. Više reda se mora uvesti i zbog skorog počinjanja pregovora sa EU koja sigurno postojeći poljopriredni sistem u BiH neće prihvatiti.

KOMENTARI:
Loading...