SONY DSC

U Bihaću je danas održana konstituirajuća sjednica Skupštine Udruženja djece i mladih Unsko-sanskog kantona oboljelih od dijabetesa, na kojoj je za predsjednicu Udruženja izabrana Rubija Kulenović.

Od šećerne bolesti, koliko je do sada registrirano, u Unsko-sanskom kantonu je oboljelo 55 djece i mladih, a ova brojka, nažalost, nije konačna i u posljednje vrijeme se povećava. Trinaestogodišnja Sara Karadžić iz Bihaća prošlog novembra oboljela je od dijabetesa i kao i njeni vršnjaci, ali i oni stariji, kroz život se mora nositi sa ovom podmuklom bolešću koja, ukoliko se ne kontrolira, može izazvati opasne zdravstvene komplikacije.

„Već sam se na bolest navikla i sve je u redu“, kaže Sara i dodaje da očekuje da će se sprijateljiti s novim drugovima i upoznati nove ljude, ali i da će joj Udruženje pomoći u nabavci lijekova i trakica za mjerenje šećera u krvi.

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine za predsjednicu novoformiranog udruženja izabrana je Rubija Kulenović, a za predsjednicu Skupštine Zora Tomljenović. Sjednicu su prisustvovali i gosti, članovi Udruženja oboljelih od dijabetesa iz Tešnja, te federalnog udruženja dijabetičara koji su im prenijeli svoja iskustva u borbi protiv bolesti.

„Nažalost, velik je broj novootkrivene djece oboljele od dijabetesa i njihov broj je u porastu“, kaže Rubija i dodaje da tome ne zna razlog. Ukazala se potreba za osnivanjem udruženja da bi se u sklopu njega pomoglo toj populaciji, dodaje.

Predsjednica Udruženja kaže kako će, pored okupljanja oboljele djece i omladine, u predstojećem periodu ovoj populaciji nastojati pomoći kroz edukaciju o šećernoj bolesti, kako je prevenirati, a kako liječiti.

Pozvala je ovom prilikom sve dijabetičare koji nisu evidentirani niti u jednom udruženju, da im se jave u novotvoreno sjedište Kantonalnog udruženja djece i mladih oboljelih od dijabetesa u Bihaću na adresi Bihaćkih branilaca na broju 7.

KOMENTARI:
Loading...