Proizvođači mlijeka s područja Unsko sanskog kantona, nezadovoljni smanjenjem otkupne cijene mlijeka, najavili su skoro organizovanje protesta I izlazak na ulice. Prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednika USK, Huseina Selimovića, sadašnje otkupne cijene za sirovo mlijeko najniže su u poslijeratnom periodu. Prema njegovim riječima, otkupljivači za litar najkvalitetnijeg svježeg mlijeka nude svega 48 feninga, s tim da su cijene za mlijeko slabijeg kvaliteta još niže.

“Proizvođači su ostavljeni na milost i nemilost otkupljivačima koji samostalno diktiraju cijene za mlijeko. Sadašnja cijena ne omogućava proizvođačima rentabilno poslovanje i ukoliko ne bude nikakvih izmjena, bojim se da će posljedice za ovdašnje mljekarstvo biti katastrofalne.”, kaže Selimović.

On je dodao da farmeri traže intervenciju vlasti i određivanje najniže otkupne cijene sirovog mlijeka koja ne bi smjela biti niža od šezdeset feninga po litri. Ukoliko se njihovi zahtjevi ne usvoje, najavili su proteste i masovan izlazak na ulice. Na području Unsko sanskog kantona registrovano je oko 3700 proizvođača mlijeka, a sa ukupnom godišnjom proizvodnjom od oko 40 miliona litara mlijeka, ovaj kanton je prvi u Federaciji BiH. Po ostvarenim prihodima, proizvodnja mlijeka zauzima oko 70 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje u USK

KOMENTARI:
Loading...