Privredna komora Unsko-sanskog kantona (USK) u ovoj godini nastavit će sa aktivnostima oko rješavanja određenih problema, s obzirom na to da je uspostavljen partnerski odnos sa novom Vladom Kantona.

Već je tako upriličena i zajednička posjeta Karlovačkoj županiji u susjednoj Hravtaskoj, sa kojom Komora ima višegodišnju saradnju.

Privredna komora nastavlja u kontinuitetu aktivnosti, započete prošle godine, koje se tiču, prije svega, analize stanja i barijera koje opterećuju poslovanje i registraciju biznisa. Predsjednik Komore Ismet Pašalić naglašava da te aktivnosti idu u istom pravcu sa onima koje je najavila nova Vlada Kantona, predvođena premijerom Izudinom Saračevićem.

„Mi smo uspostavili korektan partnerski odnos i imali smo već nekoliko radnih sastanaka na kojim smo se u načelu složili o, prije svega, definiciji problema i načinu njihovog rješavanja, doduše ne u cjelini, jer još nije kompletno stanje snimljeno“, kazao nam je Pašalić.

Tako će se zajednički raditi na razvojnim projektima i stvaranju povoljnijih uvjeta za investiranje, kao i na promociji Kantona i promjeni njegovog sadašnjeg imidža, kako bi postao privlačan za investitore.

U tom pravcu krajem marta je upriličena zajednička posjeta predstavnika Vlade i Komore Karlovačkoj županiji u susjednoj Hrvatskoj, odnosno tamošnjoj Županijskoj komori, sa kojom je uspostavljena saradnja još u decembru 1995. godine.

„Skoro 20 godina imamo kontinuitet u saradnji i prijateljske odnose, a imamo i puno toga da naučimo i da primijenimo kod nas. Kakav je odnos prema privredi, kako se potiče, koji projekti sa županijskog, odnosno kantonalnog nivoa idu prema općinskom, itd. Vidjeli smo da to jako dobro funkcionira“, dodao je Pašalić.

Delegacija USK-a primljena je i u Karlovačkoj županiji, gdje se razgovaralo o privrednoj saradnji i prometnoj povezanosti dvije regije, te o njihovom unapređenju u narednom periodu. Premijer Saračević predložio je da Karlovačka županija bude regija partner na ovogodišnjem sajmu Ekobis, što su domaćini u načelu prihvatili.

KOMENTARI:
Loading...