Skoro 4 mjeseca je prošlo od kako je izišao Konkurs za izbor 5 kandidata za čin “mlađi inspektor” u MUP-u Unsko-sanskog kantona.

Na konkursnu proceduru se javilo preko 100 kandidata za ovih 5 radnih mjesta.

Svi kandidati koji su zadovoljli uslove konkursne procedure su išli u daljnja testiranja koja su se sastojala od:

1. Test općeg znanja koji je nosio 25 bodova sa esejom koji je nosio 10 bodova.

2. Posebni ispit – koji je u sebi uključio poznavanje 27 zakonskih akata, a nosio je 55 bodova.

3. Test fizičke sposobnosti koji je ukupno nosio 10 bodova.

Nakon svih provedenih testiranja, Komisija za provođenje konkursne procedure je izabrala 5 najuspješnijih kandidata što se vidi na slici ispod.

komisija

Izabrani kandidati su označeni u šiframa, ali redakcija portala KRAJINA.BA je uspjela doći do tačnih imena ovih 5 kandidata:

  1. Emin Mušić
  2. Suan Islamović
  3. Amer Ćejvan
  4. Edin Ramić
  5. Dino Halilagić

Nakon objave rezultata, kandidat pod šifrom 077 (koji se trenutno nalazio na 7 mjestu na listi uspješnih kandidata) se žalio na samu konkursnu proceduru zbog nekoliko propusta koje je načinila gore navedena komisija. Nakon njegove žalbe, Policijski odbor je donio Rješenje s kojim nalaže Komisiji za izbor policijskih službenika da poništi  rezultate testiranja za Posebni ispit (Zakone) i Test fizičke sposobnosti te da se isti ponove.

Prva drva kandidata sa liste uspješnih (Emin Mušić i Suan Islamović) su poslali Zahtjev za pristup informacijama Policijskom odboru kako bi izvršili uvid u Rješenje koje je donešeno, međutim, do tih informacija još uvijek nisu došli iako je to rješenje trebalo biti na Oglasnoj ploči MUP-a kao što su do sada na toj istoj oglasnoj ploči objavili Konkurs i Listu uspješnih kandidata. Tako da svih 5 uspješnih kandidata još uvijek ne zna pravi razlog poništavanja svih rezultata konkursa.

Kandidat Suan Islamović, inače dobitnik ZLATNE ZNAČKE Pravnog fakulteta u Sarajevu kao jedan od najboljih studenata ovog fakulteta, vidno razočaran, odlučio je zajedno sa svojim kolegom i prvorangiranim kandidatom na pomenutom konkursu Eminom Mušićem obratiti se Premijeru Unsko-sanskog kantona mr. sc. Huseinu Rošiću, ministru Unutrašnjih poslova gospodinu Ervinu Bibanoviću, Komesaru policije gospodinu Muji Koričiću i ministru Pravosuđa i uprave USK-a dr. Nikoli Findriku od kojih su zatražili hitno obustavljanje nastavka konkursne procedure ne proispita sporna odluka Policijskog odbora.zalba-na-policijski-odbor                 Zahtjev za hitno obustavljanje nastavka konkursne procedure

Kako su ova dva kandidata spomenula i u ovom Zahtjevu, oni će biti prinuđeni da protiv MUP-a USK-a putem advokata podnesu tužbu nadležnim pravosudnim organima,pa čak i protiv pojedinaca koji su doprinijeli ovakvom stanju podnijeti krivične prijave nadležnim tužilačkim i policijskim organima USK-a, FBIH i države Bosne i Hercegovine.

Sjećamo se i AKCIJE KASTEL u kojoj su uhapšeni policijski službenici na čelu sa komesarom Ramom Brkićem zbog raznih malverzacija pored svega i zbog Konkursa koji je tad raspisan i iskreno se nadamo da će ovaj put Vlada USK, ministarstvo Unutrašnjih poslova i svi policijski organi razmotriti ovaj problem i zakonski donijeti pravu odluku i izabrati 5 kandidata koji će svojim radom i poštenjem opravdati radno mjesto “mlađeg inspektora”.

Postavlja se pitanje:

Zašto se prikriva Rješenje o usvajanju žalbe i da li je Policijski odbor izišao izvan svojih nadležnosti?

KOMENTARI:
Loading...