Broj oboljelih u posljednjih nekoliko godina u Unsko-sanskom kantonu nije se značajnije mijenjao. I dalje je, kod žena, na prvom mjestu rak dojke, a kod muškaraca, rak pluća. Promjene su zabilježene jedino u slučaju kolorektalnog karcinoma, koji je sa četvrtog prešao na treće, pa čak i drugo mjesto.

U razgovoru s doktorom Mustafom Hammamijem, onkologom Kantonalne bolnice u Bihaću, saznajemo da je napravljen značajan pomak kada je u pitanju svijest građana u ranom otkrivanju bolesti. To pripisuje izuzetno dobrim kampanjama koje su rađene u saradnji sa Udruženjima oboljelih. Da udruženja mogu imati značajnu ulogu u pomoći pokazuje i primjer iz Velike Kladuše.

Naime, u ovoj općini zajedničkim djelovanjem Udruženja žena „Velika Kladuša“, „Ašik Kaldrma“, „Svjetlost iz Vrnograča, Asocijacije „Fatma“, žena iz Gradskog hora „ Tono Hrovat“, kao i zdravstvenih radnica Doma zdravlja Velika Kladuša, pokrenuta je akcija „Ispleti šal“.

Ovom akcijom sakupljena su značajna sredstva kojima se pomoglo oboljelim velikokladuškim ženama. Nasija Džihanović-Habibović, inicijator akcije kaže da je pomać simbolična, te da je namijenjena za osnovne potrebe oboljelih od karcinoma.

Akcija će biti nastavljena i narednih dana. Aktivne žene Velike Kladuše apeliraju na građane da se odazovu kako bi pomogli veći broj oboljelih.

Akciji „Ispleti šal“ priključlile su se žene i iz svih gradova Unsko-sanskog kantona. Inicijatorke akcije nastavice i u narednom periodu s ovom, ali i sličnim akcijama, jer kažu, bolest ne bira.

KOMENTARI:
Loading...