Iako je postala bojaznost da bi ljekari u Unsko-sanskom kantonu opet mogli u generalni štrajk, do toga neće doći. Usaglašena sva sporna pitanja između Sindikata i Vlade kantona, te će se u ponedjeljak, a najkasnije u utorak potpisati  aneksi na Kolektivni  ugovor  ljekara  i stomatologa  USK. Aneksima na postojeći Kolektivni ugovor, ljekari, ali i drugik zaposelni u zdravstvu imaće nešto veća primanja. Plaćanje dežustava ljekara bio je najveći problem oko kojeg su se dugo lomila koplja, međutim i to je dogovoreno s Vladom.

Time je  konačno pronađeno rješenje  na koji će  način krenuti primjena Kolektivnog ugovora, kojim se   povećavaju primanja uposlenih u zdravstvu počev od  februarske plaće , a koja bi trebala biti isplaćena najkasnije do 15.marta. Zavod zdravstvenog osiguranja će početkom sedmice uputiti  akontativne tranše prema svim zdravstvenim ustanovama,  kako bi  februarska, uvećana plata,  mogla biti isplaćena do 15. marta. Sve zdravstvene ustanove su dužne uskladiti svoja interna akta sa Kolektivnim ugovorom. Podsjetimo, ljekari su zaprijetili štrajkom   i sa zahtjevima  za  smjenu  svih direktora zdravstvenih ustanova koji ne primjene Koletivni ugovor za ljekare,  a koji je potpisan u decembru.

Njegovi potpisnici tada su se obavezali, između ostalog da će nova satnica iznositi 2,35 i povećanje koeficijenta za ljekare za 0,5 kao i niz drugih prava poput  plaćanja  godišnjeg odmora,edukacije ljekara ,troškove prijevoza,dežurstva. Kako se približavao rok za ispunjenje obećanog , ispostavilo se da novca nema za   potpunu primjenu Kolektivnog ugovora.

Potvrdio je  to direktor kantonalne bolnice Smail Dervišević,koji je  kazao da bi samo bolnica morala osigurati dodatnih 6 miliona  maraka,  te da Zavod ,kao glavni finansijer , nema tog novca. Direktor Zavoda Almin Handanagić   izjavio je pak  da  je Zavod poslovao u suficitu i da će biti ispoštovan dogovor sa ljekarima. Aneksima  na Kolektivni    potvrđeno je,  da,  ipak nema novca za njegovu  potpunu primjenu,  te da je i jedna i druga strana morala  korigovati   dogovor  iz decemra..Za građane je  ipak najvažnije  da  će redovno moći  do  ljekara kako bi dobili   zdravstvenu uslugu.

KOMENTARI:
Loading...