Udruženje pčelara „Velika Kladuša“ iz Velike Kladuše u nedjelju, 06. septembra je za svoje članove, prijatelje i donatore organiziralo prigodno druženje uz hranu i piće na lokalitetu „Rudnik“ u Drmaljevu. Ovo okupljanje imalo je za cilj da se pčelari što bolje upoznaju i razmijene mišljenja i iskustva po pitanju medne sezone u ovoj godini. Također, prilika je iskorištena da se prisutni upoznaju sa pčelarima koji su nedavno ostvarili zapažene uspjehe u Sloveniji gdje su osvojili vrijedne medalje kad je u pitanju kvalitet meda i da im čestitaju na ovom međunarodnom uspjehu.

Naime, na 13. Međunarodnom ocjenjivanju meda koje je održano u sklopu Poljoprivrednoga sajma „AGRA 2015“, u slovenskoj Gornjoj Radgoni, u konkurenciji 65 pčelara s 91 vrstom meda, četiri pčelara iz Udruženja su osvojila srebrene medalje, dok je jedan osvojio brončanu medalju. Mustafa Čuturić je osvojio srebrenu medalju za „Šumski med“, Sabid Golubović srebrene medalje za „Bagremov med“, zatim med „Medna rosa“ i „Šumski med“, Samir Zehinović je osvojio srebrenu medalju za „Kestenov med“ a Anel Žalić srebrnu medalju za „Šumski med“. Ferid Alibegić je osvojio brončanu medalju za „Šumski med“.

Jedan od glavnih ciljeva Udruženja je uvezivanje sa pčelarima koji imaju mali broj košnica, te uključivanje u Udruženje što više mladih ljudi, kako bi im stariji i iskusniji članovi prenijeli svoje znanje, istakao je Samir Zehinović, predsjednik Udruženja.

Udruženje pčelara „Velika Kladuša“ iz Velike Kladuše trenutno broji 54 člana, od kojih su 32 aktivna. Od ukupnog broja članova oko 20 posto su dugogodišnji pčelari. Ovo udruženje više od dvije godine djeluje na području velikokladuške općine.

KOMENTARI:
Loading...