Iako u posljednje vrijeme svjedočimo sve češćim odlascima mladih pa i cijelih porodica s djecom iz Bosne i Hercegovine u zemlje EU, u potrazi za boljim životom, trend upisa djece u predškolske ustanove Unsko-sanskog kantona je u porastu i iz razloga što veliki broj građana iz ruralnih i prigradskih sredina doseljava u središte grada. U posljednjih nekoliko godina svake školske godine u vrtiće se upiše više djece u odnosu na prethodnu. Tako je ove godine u predškolske ustanove upisano četrdeset učenika više u odnosu na prethodnu godinu, kažu u Pedagoškom zavodu USK-a. Povećan je broj djece sa poteškoćama u razvoju, ne mogu udovoljiti svim zahtjevima jer nemaju asistenata za rad sa djecom.

U Unsko-sanskom kantonu djeluje osamnaest predškolskih ustanova, osam javnih i deset privatnih, čiji odgajatelji najmlađoj populaciji pružaju kvalitetan predškolski odgoj i obrazovanje. Djeca se tako socijaliziraju, druže sa svojim vršnjacima i uče kroz igru, što će im kasnije biti iznimno korisno kada nakon upisa u prvi razred osnovne škole budu savladavali nastavno gradivo.

Vlada USK-a još nije usvojila zakonsko rješenje kojim bi predškolski odgoj i obrazovanje bili obavezni. Iako je intencija da se to i dogodi, sve je još uvijek ostalo samo na projektu Organizacije „Save the Children International“, pa stoga pohađanje nastave predškolskog obrazovanja nije obavezno.

Roditelji smatraju kako bi pohađanje nastave predškolskog odgoja i obrazovanja, njihovoj djeci bilo iznimno korisno.

Loading...