Kada je početkom ove godine, obznanjeno da je Tužilaštvo USK krenulo nakon 20 godina u odlučniju borbu protiv korupcije, kada su “ušli” i u Univerzitet u Bihaću, te nakon toga podigli optužnice protiv pojedinih profesora opet se građanima pojavio neki tračak nade sa bolje sutra.

Naime optuženi su Jukić Huska i Enver Budimlić koje Kantonalno tužilaštvo USK tereti zbog krivičnih djela Zloupotreba položa ili ovlaštenja i Prijevare u službi. I tu sva priča staje, pravno ne staje, proces će teći, a najveća kazna optuženima će biti neka uvjetna, koja je postala kao ukor učitelja ili nastavnika prije 15-20 godina. Da, došlo je vrijeme kada Sud daje ukore a ne kazne, a nastavnici i učitelji ne smiju ni ukore.

No vratimo se na srž, Tužilaštvo podiglo optužnicu, Sud potvrdio, u procesu će optuženi biti i osuđeni, a društvo u cjelini nije osjetilo efekat cijelog tog skupog procesa u lancu. Da bi cijeli slučaj došao do ovog stadija, radili su tu i pripadnici MUP-a, pa tužioc, onda Sud i popratno osoblje, da bi na kraju postiglo se malo crvenog obraza pojedinih optuženih. No danas, kada nemamo ukora u školama i kazni na sudovima, upitno je i postojanje osjetljivih obraza na promjene temperature.

Zašto je upitno postojanje obraza na promjene temperature, argumentirat ćemo kasnije slikovitim dokazima. Prije argumenata, reći ćemo da jedan optuženi koji je “izgubio obraz za par hiljada” obnaša funkciju člana Senata (o kojem je redakcija portala USN.ba pisala toliko da smo i sami sebi postali dosadni, a ništa se ne pomjera sa mrtve tačke), isti taj optuženi obnaša i funkciju dekanata Visoke zdravsvene. Za drugog optuženog nismo trošili ni vrijeme ni energiju da doznamo da li i dalje radi posao na kojem je vršio malverzacije i oštetio državnu kasu, zna on, zna Sud, zna Kantonalno tužilaštvo koje je 104% uspješno u državi sa najvišim stepenom korupcije u Evropi. Upitno je kakvu statistiku ima Tužilaštvo u Njemačkoj, ako “naši” rade sa 104% efektivnosti.

Zašto smo ovaj put pričali o obrazu i promjenama temperature, otpornosti na promjene? Vjerovatno da nije obraz toliko otporan na promjenu temperature “neki novi klinci” bi bili upisani u kvadradiće na slikama:

12714453_10207797982962041_972813066_n

KOMENTARI:
Loading...