Replika automobila „Lotus“ iz 1957. godine, koju je ručno izradio Cazinjanin Nijaz Draganović, automehaničar i zaljubljenik u „oldtajmere“, izaziva uzdahe i divljenje gdje god da se pojavi. Prema njegovim riječima, ovakvih automobila na cijelom svijetu je tek nekolicina.„Na ideju da ga izradim došao sam gledajući jednu televizijsku reportažu o tom automobilu.

Potom sam nabavio njegove nacrte, dugo i pomno planirao svaki detalj te se zatim dao na posao.“, kaže Draganović. Prema njegovim riječima, u odnosu na original, njegov automobil posjeduje određene preinake, a sama izrada je trajala nešto manje od dvije godine.

Kao osnovicu za izgradnju šasije Draganović je preuzeo podvozje i motor od Opela, dok je sve ostale dijelove kao i cijelu karoseriju izradio svojeručno.Vlasnik se hvali da auto ima izvanredne vozne karakteristike i sportske performanse.

Nakon što je izradio karoseriju, Draganović je u svog ljubimca ubacio „opelov“ motor čija snaga iznosi 1400 kubika. „U svoje vrijeme ovaj model „Lotusa“ bio je jedan od najbržih automobila na svijetu i mogao je razviti brzinu od preko dvije stotine kilometara na sat.“, objašnjava Draganović.

Dodaje kako mu postizanje brzine nije toliko važno, koliko izgled i atraktivnost njegovog ljubimca te utisak koji ostavlja na posmatrače. „Ljudi zastaju, prate pogledom, slikaju a nerijetko daju ponude za kupovinu.

Zasad ne razmišljam o prodaji, ali u budućnosti ko zna, ukoliko ponuda bude prava ništa nije isključeno.“, kaže sa smijehom. Kaže kako je automobil nedavno uspješno atestiran i registrovan, tako da se može koristiti i za svakodnevnu upotrebu. Draganovićev kratkotrajni boravak u Sanskom Mostu iskoristili smo da napravimo priču o neobičnom automobilu.

KOMENTARI:
Loading...