U Bosanskom Petrovcu je u četvrtak izvršena isporuka đubriva i zaštitnih sredstva za 11 povratnika koji su uključeni u pomoć održivog povratka u sklopu Projekta pronalaska trajnih rješenja za realizaciju Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII povratka izbjeglica i raseljenih lica. Projekt podrške održivom povratku kroz uključivanje u proizvodnju povrća za poznatog kupca na  lokalnom  tržištu,  u Bosanskom Petrovcu projekt  implementira UNDP.

Ugovore o dodjeli paketa pomoći potpisani su između korisnika pomoći, Općine Bosanski Petrovac i predstavnika UNDP-a kao implementatora projekta pomoći za razvoj poljoprivrede u Bosanskom Petrovcu. Na potpisivanju ugovora prisustvovao je i Šefik Dedić, direktor kompanije EE Comerc Bihać, koji je ponudio otkup svih proizvedenih količina paprika i paradajza, koji bi ovih 11 proizvođača proizveli, i koji će biti distribuirani na lokalno tržište u lance velikih marketa u Bihaću.

UNDP se obavezao da će za 11  povratničkih porodica koji su uključen u ovaj projekt  donirati dvadeset dva, odnosno po dva plastenika sa sistemima za navodnjavanje i zaštitnim folijama, te sva potrebna đubriva i zaštitna sredstva za ovogodišnji sadnju paradajza i paprika.

Kompletan projekt biti će vođen uz pomoć stručnjaka koji će za ove proizvođače organizirati niz seminara i radionica, a na Poljoprivrednom zavodu izvršeno je testiranje zemljišta, rezultate analize povratnicima je uručio Edhem Hodžić, direktor Poljoprivrednog zavoda USK-a, davši pojašnjenja kako daljnje pripremati zemljište. Isporukom đubriva i zaštitnih sredstva, i ranijom isporukom plastenika i opreme za navodnjavanje okončana je ovogodišnja tehnička pomoć UNDP-a, a nastaviti će stručnom savjetodavnom pomoći i posjete uzgojnom centru za stakleničku i plasteniku proizvodnju preduzeća EE Comerc u Bihaću.

 

KOMENTARI:
Loading...