Iako djeluje duže od 12 godina, bihaćko Udruženje “ Radosti druženja“ nije uspjelo riješiti gorući problem u radu, a to je financiranje

Unsko-sanski kanton (USK) ima oko 300 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju. Većina je okupljena u udruženjima koja vode brigu o njihovom razvoju.

Iako djeluje duže od  12 godina, bihaćko Udruženje “ Radosti druženja“  nije uspjelo tokom svih tih godina riješiti gorući problem u radu, a to je financiranje. Sredstva dobijena od kantonalne  i općinske vlasti su nedovoljna. Samim tim rad udruženja sveden je na minimalna sredstava od strane donatora i projekata, koja su nedostatna za normalno funkcioniranje.

Hrana, prijevoz i ostale potrebe za svakodnevne aktivnosti  djece „ Radosti druženja“ uskoro bi mogli  izostati. Sredstava, kako doznajemo, imaju samo za ovaj mjesec . Nakon toga ukoliko ne bude donacija, vrata ove ustanove bit će zaključana, kaže Mirsada Hodžić , predsjednica Udruženja Radosti druženja.

Kako kažr, zbog socijalno neosjetljivih vlasti, svaka godina je teža. Donacije koje pristignu  jedva uspiju pokriti osnovne potrebe 25 djece i nekoliko odgajatelja. Volonteri  i donatori ovog udruženja tu su zahvaljujući velikodušnosti.

No, ove žene velikog srca ne posustaju, rade i bore se da djeci sa poteškoćama u razvoju ne manjka pažnje, druženja  i učenja. U tome će, kako je izjavio za našu kuću, pomoći i prvi čovjek grada Bihaća.

Puno je načina da se pomogne ovoj djeci. To najbolje znaju sugrađani, čiji bi primjer trebale slijediti i nadležne vlasti . To je, uostalom i njihova obaveza, jer djeca ne traže mnogo, čak i mnogo manje nego njihovi vršnjaci koji odrastaju bez problema.  Na putu da im se to i omogući, trebaju pomoć.

KOMENTARI:
Loading...