U okviru projekta nazvanog “Nansen dani mirovnog aktivizma-poštuj moju različitost”, danas je u prostoru Mješovite srednje škole u Sanskom Mostu organizovan niz aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici srednjih škola iz našeg grada i Prijedora.

Riječ je o projektu koji uključuje zajedničku saradnju učenika i profesora sedam srednjih škola iz oba grada, a sve ima za cilj druženje, upoznavanje i međusobnu razmjenu iskustava.

Konkretno, današnje aktivnosti su kao temu imali vršnjačko nasilje i uvažavanje različitosti, a ovom prilikom na zadatu temu srednjoškolci su se predstavili u pet takmičarskih kategorija: likovni i literarni radovi, informatičke prezentacije, skeč i promo leci, dok su u revijalnom dijelu učenici prezentirali svoje ideje i radove putem video zapisa, fotografija, inovacija, kao i kroz ples i muzičko izvođenje.

Cijeli događaj je imao takmičarski karakter te su po njegovom okončanju najuspješniji radovi i izvedbe nagrađeni. NDC Prijedor već nekoliko godina kroz različite projekte podstiče saradnju između obrazovnih ustanova iz Sanskog Mosta i Prijedora, a tokom ove školske godine, u saradnji sa srednjim školama iz Sanskog Mosta i Prijedora realizuje mnogobrojne aktivnosti s ciljem prevencije konflikta, smanjenja vršnjačkog nasilja i jačanja omladinskog mirovnog aktivizma.

U pomenute aktivnosti uključeno je sedam škola, a to su: Mješovita srednja škola i Srednja poljoprivredna škola “Sanus futurum” iz Sanskog Mosta, Mašinska, Elektro-tehnička, Muzička škola “Savo Balaban”, Gimnazija “Sveti Sava” i Srednjoškolski centar iz Prijedora.

KOMENTARI:
Loading...