20.3 C
Bosanska Krupa
Petak, 18 Juna, 2021

U Velikoj Kladuši juče tri saobraćajne nesreće, u Domu zdravlja 59 pacijenata

 Prema informacijama iz BIHAMK-a, na graničnim prelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone vozila na izlazu iz BiH. Na GP Velika Kladuša radi se u tri izlazne trake a čekanja su oko dva sata. Na ostalim graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Žepče- Maglaj, kod mjesta Goliješnica. U toku je policijski uviđaj. Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se obustavlja od 22:00 do 06:00h i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava. Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajaju se putevi Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića). Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

– Jedno narušavanje javnog reda i mira i tri saobraćajne nezgode zabilježili su službenici Policijske stanice Velika Kladuša u proteklom periodu na području naše općine. Krivičnih djela nije bilo.

– Velikokladuški vatrogasci nisu imali poziva za izlazak na teren, saznaje RVK od dežurnog Kapića.

– Hitna medicinska pomoć Doma zdravlja Velika Kladuša u protekla 24h zdravstvenu zaštitu pružila je za 59 pacijenata. Dežurni doktori Valbona Mahmutović i Mustafa Hodžić na dalje liječenje uputili su dvije osobe. U COVID ambulanti Doma zdravlja nije bilo pacijenata. Na području Velike Kladuše trenutno je 20 osoba pozitivno na COVID 19, a u izolaciji se nalazi 37 lica.

–  Isporuka električne energije je stabilna, informišu iz „Elektrodistribucije“.

– Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. Lokalno je moguća slaba kiša ili pljusak. Dnevna temperatura zraka od 16 do 22 °C.

– Biometeorološke prilike slične su kao u proteklih nekoliko dana. Promjenljive vremenske prilike i mjestimični pljuskovi, kod većine populacije će uzrokovati lošije raspoloženje, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata povremeno će biti nešto jače izražene. Uz dosta svježine, temperature će biti umjerene i neće oscilirati u velikom rasponu. Poželjno je tokom stabilnijih perioda boraviti na otvorenom.

 Dan otpora Roma služi kao dokaz da niko nikada ne može u potpunosti da slomi i potčini čovjeka, bez obzira na to sa kolikim nivoom straha, nasilja i smrti da se suočava. Na današnji dan 1944. godine, u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau, došlo je do pobune romskih zatočenika. Ovaj hrabar i ujedinjen ustanak, različite romske organizacije i inicijative u čitavoj Evropi obilježavaju 16. maja kao Dan otpora Roma.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci