Unsko-sanski kanton

U Unsko-sanskom kantonu prioritet su projekti energetske efikasnosti

– „Ove godine krećemo sa utopljavanjem sedam novih objekata, gdje ćemo zajedno sa UNDP-om i općinama uložiti oko milion KM“, kaže resorni ministar u Vladi USK Tahir Nuhić

U Ministarstvu za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Vlade Unsko-sanskog kantona (USK), za raliku od drugih ministarstava, nisu zatečena velika dugovanja.

Resorni ministar Tahir Nuhić zadovoljan je stanjem, ako se izuzme nedostatak stručnog kadra, što trenutno ne može riješiti jer je donesena odluka da nema novih zapošljavanja.

U narednom periodu, akcent će, kako je istakao, staviti na projekte energetske efikasnosti, u koje će u ovoj godini bili uloženo oko milion KM.

„Moram reći da je relativno dobro stanje zatečeno, nismo imali dugovanja, imamo taj problem sa nekim kadrovskim rješenjima. Trenutno, kao što znate, premijer i Vlada su donijeli odluku da nema novih zapošljavanja. Nama nedostaje jedan arhitekta, tako da sam ipak zadovoljan trenutnim stanjem“, istakao je Nuhić.

U narednom periodu, kako je dodao, nastavit će sa aktivnostima i projektima, koji su bili dobri. Prioritet će biti dat projektima u oblasti energetske efikasnosti, ne samo u ovom ministarstvu, već u cijeloj Vladi Kantona predvođenoj premijerom Saračevićem.

„Moram reći da mi ove godine krećemo sa utopljavanjem sedam novih objekata, gdje ćemo zajedno sa UNDP-om i općinama uložiti oko milion KM. Moram napomenuti da je tu povrat uloženih sredstava vrlo brz. Moram upoznati javnost da mi trenutno trošimo 8,7 miliona KM za zagrijavanje prostorija i pitanje da li su krajnji korisnici zadovoljni“, dodao je Nuhić.

Radi se o objektima u sektoru školstva, za koje su se odlučili, kako je dodao ministar, zbog senzibilnosti prema učenicima i polaznicima vrtića, a ovim projektima u narednom periodu bit će obuhvaćeni i drugi objekti u nadležnosti Kantona. Podsjetimo, u ovoj godini projektom je obuhvaćen Dom zdravlja u Velikoj Kladuši, a u planu su i ostali.

KOMENTARI:
Loading...